De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 17 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Excuses Megawati
voor wandaden

Van onze correspondent

   
 

JAKARTA - In haar eerste politieke toespraak als Indonesië's president heeft Megawati Soekarnoputri gisteren de rebellerende provincies Atjeh en Irian Jaya (het voormalige Nederlands Nieuw-Guinea) verontschuldigingen aangeboden voor de jarenlange schendingen van mensenrechten door de krijgsmacht.

Maar van afscheiding van deze gebieden kan geen sprake zijn, zei zij.

Megawati, net drie weken aan het roer van 's werelds op drie na grootste natie, kondigde plannen aan voor economisch herstel van haar land. Ze waarschuwde echter voor overspannen verwachtingen. In een rede voor het parlement, ter gelegenheid van de 56e verjaardag van de onafhankelijkheidsverklaring ( het land werd pas eind 1949 onafhankelijk), voorspelde zij wel dat Indonesië in staat zal zijn, de politieke geschillen vreedzaam op te lossen.

Megawati legde de volgende hoofddoelen van haar programma vast: handhaving van de eenheid van de natie, hervormingen en democratisering, herstel van recht en orde, bestrijding van corruptie, een niet-gebonden buitenlandbeleid, herstel van het prestige en terugwinnen van het vertrouwen van donors en investeerders. Ook beloofde zij eerlijke en vreedzame verkiezingen in het jaar 2004.

Zij verontschuldigde zich namens het land tegenover Atjeh en Irian Jaya. Alleen al in Atjeh verloren zo'n 1000 mensen in de eerste zeven maanden van dit jaar het leven.

"We bieden onze broeders, die langdurig hebben geleden onder onbehoorlijk landelijk beleid, onze welgemeende verontschuldigingen aan", aldus Megawati. Ze voegde er aantoe, dat excuses niet voldoende zijn en dienen te worden gevolgd door concrete initiatieven. In dit verband zei ze te hopen, dat beide gebieden bereid zijn de speciale vorm van autonomie te aanvaarden die hen meer zeggenschap zal geven in de eigen aangelegenheden.

Geen steun

"Maar laat duidelijk zijn dat dit alles slechts kan gebeuren op voorwaarde dat de eenheid van het land gehandhaafd blijft", aldus de president. Ter ontmoediging zei ze ook, dat de separatisten in Atjeh en Irian Jaya van geen enkel land steun zullen krijgen voor hun zaak. Beide provincies zijn zware pijlers van 's lands economie. Atjeh beschikt over rijke gas- en olievelden. Op Irian Jaya zijn de grootste goud- en kopermijnen ter wereld.

Vriendjespolitiek heeft van Indonesië in de afgelopen 35 jaar een der meest corrupte landen ter wereld gemaakt. Om het goede voorbeeld te geven heeft Megawati vorige week haar familieleden bijeengeroepen en hen bezworen de familieband niet te gebruiken om de bankrekeningen te spekken, zoals hier gebruikelijk is.

"Dat verzoek moeten we eerbiedigen, of niet?" zei Taufiq Kiemas, Megawati's (derde) echtgenoot en parlementslid voor haar partij PDI-P, gisteren. Hij vertelde dat de president ook haar ministers heeft gezegd, dat zij verantwoordelijk zullen worden gesteld wanneer blijkt dat zij hun verwanten hebben bevoordeeld.

De ironie wil, dat Megawati's voorganger Wahid bij herhaling heeft gedreigd een onderzoek in te stellen naar mogelijke corruptie in de zakelijke praktijken van Taufiq. Hij bezwoer gisteren dat daar geen sprake van is. "Ik run alleen maar een aantal benzinestations", zei hij. "En dat doe ik al jaren."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 17 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.