De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 17 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Kabinet zwicht na storm van kritiek
Toch voordeel van
lagere ww-premie

door Ronald Veerman

   
 

DEN HAAG - Het kabinet gaat na een storm van kritiek volgend jaar alsnog de ww-premies verlagen zonder dat dit via een belastingverzwaring weer teniet wordt gedaan. De ww-premie voor werknemers gaat in 2002 met 0,3 procent omlaag, terwijl ook werkgevers volgend jaar 0,1 procent minder premie over de uit te keren salarissen hoeven te betalen.

Dit is gisteren op basis van een voorstel van minister Vermeend (Sociale Zaken) besloten, nadat de afgelopen dagen met name de sociale partners furieus hadden gereageerd op de oorspronkelijke plannen om de premiedaling samen te laten gaan met een belastingverhoging.

Ook binnen het kabinet ontstond onvrede over dit plan van Sociale Zaken, waarna besloten is om de afbouw van de enorme overschotten van de sociale fondsen toch gepaard te laten gaan met een lastenverlichting.

Behalve de kritiek van werkgevers- en werknemersorganisaties bleek ook dat de oorspronkelijke plannen van Vermeend zeer moeilijk uitvoerbaar waren. Het was vrijwel onmogelijk de operatie voor iedereen totaal inkomensneutraal uit te voeren en zou tot een aantal zeer complexe aanpassingen in de belastingen leiden.

Hoewel de verlaging van de ww-premies volgend jaar beperkt is, zal deze naar verwachting toch een lastenverlichting van vele honderden miljoenen guldens opleveren. Werknemers betalen met een premie van 5,25 procent momenteel het grootste deel van de ww-premie, terwijl werkgevers 3,65 procent betalen.

Op dit moment bedragen de overschotten in de sociale fondsen zo'n 20 miljard gulden, nadat in de afgelopen jaren de premies bewust te hoog zijn vastgesteld door het kabinet. Vooral de ww- en wao-fondsen zitten overvol, waardoor volgens topambtenaren ruimte is om circa 10 miljard gulden terug te geven aan burgers en bedrijven.

Van een forse afbouw van de overschotten in de sociale fondsen zal daarom ondanks de nu in het kabinet gemaakte afspraak in 2002 nog niet echt sprake zijn.

Minister Zalm (Financiën) voelt immers weinig voor een forse extra lastenverlichting omdat de economie daarmee te veel wordt aangejaagd en de inflatie hoog dreigt te blijven. Bovendien kan de bewindsman de overschotten nu nog aftrekken van de staatsschuld en zou een forse afbouw in 2002 het begrotingsoverschot kunnen schaden.

Wel hopen Zalm en Vermeend dat de nu nader uit te werken voorstellen een kleine rem kunnen veroorzaken op de forse loonstijgingen die voor volgend jaar worden verwacht nu de vakbonden tot nu toe vast zijn blijven houden aan looneisen van circa 4 procent.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 17 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.