De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 17 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Fries stuit op
schat bij varkenskot

door Bart Olmer

   
 

LIPPENHUIZEN - Metaaldetectordeskundige Leo Kooistra (48) uit het Friese Lippenhuizen heeft een schat ontdekt: maar liefst 1327 zilveren en gouden rijksdaalders, tientjes en halve guldens uit de periode rond 1870 tot 1967, in een verrotte emmer, tussen stukken kranten en jute. De emmer lag begraven achter het varkenshok bij een boerderij even buiten Grouw. De eigenaar is onlangs gestorven en zijn kinderen wisten dat hun vader ergens een schat had begraven.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
Leo Kooistra met de muntenschat.
De nabestaanden hadden het hele huisje binnenstebuiten gekeerd, maar zonder resultaat. Daarom huurden ze Kooistra in, die de schat binnen twintig minuten vond.

"Ik zocht eerst onder de appelbomen en in de groentetuin. Daarna het aangebouwde, houten varkenskot, naast het huis. Het blijkt vaak dat het oude gezegde 'Het zal wel in het hok tussen de varkens en de kippen liggen' echt waar is. Daar begroeven veel mensen hun waardevolle spulletjes, omdat niemand daar zou zoeken", aldus Kooistra.

De metaaldetector ging echter pas achter het kot "als een jackpot" rinkelen. Uit het heftig piepende signaal bleek dat hij op een bult edelmetaal was gestuit. Daar lag de emmer met zilver en goud op één meter diepte.

Op de munten, zilveren en gouden rijksdaalders, tientjes en halve guldens staan afbeeldingen van koning Willem III, koningin Wilhelmina en Juliana. De Fries had de muntenverzameling van zijn ouders gekregen en zette die traditie voort.

Volgens de schatzoeker ging het de nabestaanden, die niet met naam willen worden genoemd, niet om de buit. "Ze wilden het boek afsluiten. Het huis wordt namelijk verkocht. Ze stonden niet te juichen toen het werd gevonden. Ik mocht alles meenemen en thuis tellen, uitzoeken en schoonmaken", aldus Kooistra, die al 21 jaar naar bodemschatten zoekt. "Zoveel heb ik nog nooit gevonden."

De helft van de verzameling mag Kooistra houden, om in zijn particuliere museum tentoon te stellen. Mogelijk koopt hij de rest van de familie. De waarde schat hij zelf op een kleine 10.000 gulden. De landelijk bekende muntendeskundige Jille Westerhof uit Burgwerd houdt het op 6000 gulden. Dat bedrag kan hoger worden als de munten in goede staat blijken te verkeren of van zeldzame data zijn.

• Trots laat Leo Kooistra de muntenverzameling zien die hij op verzoek van een familie binnen twintig minuten wist te achterhalen. FOTO: JOOP FENSTRA




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 17 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.