De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 17 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Middel redt vele honderden levens per jaar
Nieuw medicijn
voorkomt hartinfarct

door Ina Eggink

   
 

AMSTERDAM - Jaarlijks kan het leven van vele honderden Nederlanders die in het ziekenhuis worden opgenomen met een dreigend hartinfarct, gered worden als ze direct een nieuwe combinatie medicijnen krijgen toegediend. In Nederland belanden jaarlijks ongeveer 50.000 mensen in het ziekenhuis met een dreigend hartinfarct of onstabiele angina pectoris (pijn op de borst door vernauwing van de kransslagader). Bij zo'n 6000 mensen leidt dit daadwerkelijk tot een infarct of overlijden. Bij 1200 van deze patiënten kan dit echter worden voorkomen door de standaardbehandeling uit te breiden met het middel clopidogrel.

Dat blijkt uit internationaal onderzoek in 28 landen onder ruim 12.500 hartpatiënten. De studie die bekend staat onder de naam CURE, wijst uit dat het risico op een hartaanval, een beroerte of overlijden aan een hartinfarct met twintig procent afneemt als naast de huidige medicatie, waaronder aspirine, ook het middel clopidogrel wordt gegeven. Bij hartpatiënten die een dotterbehandeling ondergaan, neemt door deze combinatie de kans op een hartinfarct of overlijden zelfs met 31 procent af.

De opmerkelijke onderzoeksresultaten worden deze week gepubliceerd in de toonaangevende medisch wetenschappelijke tijdschriften New England Journal of Medicine en Lancet.

In Nederland werden 500 hartpatiënten onderzocht. De Nederlandse studie stond onder leiding van de Amsterdamse cardioloog R. Peters uit het Academisch Medisch Centrum.

In het CURE-onderzoek kregen patiënten na opname op de spoedeisende hulp direct clopidogrel toegediend of een nepmiddel (placebo), naast de gebruikelijke therapie. De patiënten kregen clopidogrel ook op langere termijn.

Bloedingen

"Meestal sluit een stolsel in het bloed de kransslagader helemaal af. De combinatie met clopidogrel voorkomt dit. Het mooie is onder meer dat het al heel snel werkt. Andere middelen om bloedstolling direct tegen te gaan, kunnen bloedingen veroorzaken. Maar clopidogrel heeft de juiste balans hierin", zegt dr. Peters.

Clopidogrel is in Nederland geregistreerd onder de merknaam Plavix. Het medicijn wordt in Nederland tot op heden alleen vergoed als mensen aspirines niet kunnen verdragen. Dr. Peters dringt aan op snelle registratie voor deze nieuwe toepassing. "Het is natuurlijk zuur als er een goed middel voorhanden is om sterfte te voorkomen, maar je mag het als arts niet gebruiken."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 17 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.