De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 27 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Aandeelhouders van
Samas sturen aan
op beursvertrek

door PAUL JANSEN

   
 

AMSTERDAM - Een groep aandeelhouders verzet zich tegen de toekomstplannen van Samas. De kantoorinrichter wil de komende jaren op eigen kracht hard groeien. De groep stuurt aan op een vertrek van de beurs. Zij zijn daartoe eigenhandig op zoek naar een financiële partij. Samas presenteerde gisteren de nieuwe plannen op een buitengewone aandeelhoudersvergadering. Topman Hans de Mos stippelde daar een ambitieus groeipad uit. De kantoorinrichter wil de omzet in het gebroken boekjaar 2003/04 hebben opgevoerd naar EUR800 miljoen (nu: EUR614 miljoen), deels door gerichte acquisities. De winst moet dan 5% van de omzet bedragen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 12kb)
Hans de Mos. (Foto: Emiel van Lint)
Met het plan gaat De Mos in tegen de wens van aandeelhouders, die voorstander zijn van een vertrek van de beurs. Op de vergadering lieten zij zich evenwel niet horen. Toch stelt een institutionele belegger, die anoniem wenst te blijven, dat alle grootaandeelhouders het beursexit-scenario steunen, met uitzondering van ABN Amro. In totaal zou het om zo'n 60% van de (gecertificeerde) Samas-aandelen gaan.

Deze grootaandeelhouders hebben inmiddels zelf contact gelegd met mogelijke opkopers. Het gaat om financiële partijen, die een buy out zouden kunnen financieren, aldus de belegger.

De Mos bevestigt dat er aandeelhouders aansturen op een beursvertrek, maar stelt dat zij verdeeld zijn. "Ze hebben allemaal weer andere ideeën. Waar het om gaat is dat wij met een plan komen waar de meerderheid achter staat."

De vette worst die de Samas-baas zijn aandeelhouders gisteren voorhield, komt dan ook niet uit de lucht vallen. Het betreft de uitkering van EUR6 per aandeel uit de boekwinst die werd behaald op de noodgedwongen verkoop van de kantoorartikelendivisie aan Buhrmann, vorig jaar. Volgens Samas is de uitbetaling belastingvrij doordat het wordt uitgekeerd als 'terugbetaling van op de aandelen gestort kapitaal'. Bij een gewoon superdividend is wel belasting verschuldigd.

Samas denkt de beleggers voor zich te kunnen winnen. "Ik heb de afgelopen maanden flink wat aandeelhouders aangehoord. Mijn overtuiging is dat de meerderheid van de grootaandeelhouders dit een goed plan vindt", aldus De Mos.

De worst leidde gisteren in ieder geval tot gelikkebaard, onder meer bij grootaandeelhouder Darlin. "Ik wist nog niet dat u dit wilde uitkeren. Onze eerste reactie is positief, al moeten we de zaak nog op z'n merites beoordelen," zo liet directeur Frederik van Beuningen achter de interruptiemicrofoon weten. Na afloop van de vergadering wilde hij niet zeggen of Darlin de buy out-variant nog steunt. "We moeten de zaak eerst grondig bestuderen voordat ik daar mededelingen over kan doen", klonk het.

Een andere grootaandeelhouder, nieuwkomer Delta Deelnemingen, zei 'marginaal teleurgesteld' te zijn over het gepresenteerde. "Ik denk dat er nog wel wat gaat gebeuren", aldus directeur Jan Voûte, gevraagd naar verdere acties van grootaandeelhouders.

De gisteren gehouden aandeelhoudersvergadering was overigens juist belegd om de Samas-beleggers te consulteren over de toekomst van het concern, dat gehavend uit de kantooroorlog kwam. In plaats van een fusie met Ahrend, die De Mos had mogen leiden, bleef Samas geamputeerd over: de noodgedwongen verkoop van de kantoorartikelendivisie kostte het Baarnse bedrijf eenderde van de omzet.

Volgens sommige aandeelhouders is daarmee de tijd voor Samas rijp om elders onderdak te zoeken, maar topman De Mos wil op eigen kracht verder al zijn de marktomstandigheden moeilijk. Samas haalt 50% van de (nieuwe) concernomzet uit Duitsland. De kantoorinrichter voorziet in die markt de komende jaren slechts een 'geringe groei'.

De Mos hield de deur gisteren dan ook op een kiertje. De topman zei naar alle goede voorstellen te willen kijken. "Maar dat moet dan wel in het belang zijn van de onderneming. We hebben bovendien in het afgelopen jaar met alle mogelijke financiële partijen en branchegenoten gesproken. Daar zaten echter geen interessante plannen tussen. En ik constateer dat we nu een verdomd goed plan hebben. Als we dus van de beurs zouden gaan, is het niet uit armoede."

Samas presenteerde gisteren tevens de jaarcijfers. De omzet klom in het gebroken boekjaar met 7,8% naar EUR1 miljard (inclusief de per 1 april verkochte kantoorartikelendivisie). De winst bedroeg EUR33,9 miljoen, een stijging van 1,6%. Voor het boekjaar 2001/02 verwacht Samas dat het bedrijfsresultaat (exclusief de verkochte divisie) niet lager zal uitvallen dan vorig jaar. Toen bedroeg dit EUR37,4 miljoen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 27 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.