De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 27 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Labouchere wacht
opnieuw miljoenenclaim
van beleggers

door Bart Mos

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 28kb)
Labouchere wijt groeiend aantal claims aan dalende beurs.
AMSTERDAM - Effectenbank Labouchere ligt voor de tweede keer in één week onder vuur van beleggers die miljoenen claimen doordat zij hun vermogen zijn kwijtgeraakt. Dit keer betreft het drie klagers die stellen dat de bank zich niet heeft gehouden aan de door hen afgegeven volmacht. Zij eisen in een civiele procedure ƒ2,2 miljoen. De gedupeerde klanten van Labouchere belegden hun geld via een volmachtconstructie bij de bank. In deze constructie beschikte een externe beleggingsdeskundige over hun vermogen dat bij Labouchere gestald was.

In een volmachtovereenkomst hadden de drie laten vastleggen wat de deskundige allemaal namens hen met het geld mocht doen, en hetgeen in deze kwestie belangrijker is wat hij moest nalaten. Zo was het de gevolmachtigde uitdrukkelijk niet toegestaan een schuldpositie aan te gaan ten opzichte van de bank. De transacties moesten zodoende beperkt blijven tot maximaal hun ingelegde vermogen.

Ruim een jaar geleden werd deze volmacht echter fors overschreden, doordat de gevolmachtigde plotseling besloot tot een omvangrijke aankoop van een Brits internetbedrijf. Hierdoor ontstond bij de drie beleggers een debetstand van enkele tonnen per persoon.

De aanleiding tot de plotselinge ommezwaai in de portefeuille van de beleggers wordt duidelijk na lezing van een intrigerende email, die de betrokken beleggingsdeskundige eind april 2000 stuurt aan de medewerkers van Bank Labouchere en de beleggers namens wie hij handelt.

Uit de email blijkt dat het Finse internetbedrijf Sonera op het punt staat de Britse internetuitgeverij 'Futuremedia', genoteerd aan de Nasdaq, over te nemen. De gevolmachtigde heeft zo te lezen voorkennis over de omvang van het verwachte bod van Sonera en zelfs over de datum waarop het bod bekend gemaakt zal worden. "Besloten is aanstaande vrijdag de knoop door te hakken. Uiterlijk maandag komt dus de letter of intent naar buiten", zo schrijft hij aan de bank.

Met de op handen zijnde overname in zicht, stapte de beleggingsdeskundige met alle mogelijke middelen in Futuremedia. Hij gebruikte daarbij niet alleen zijn eigen vermogen, maar ook dat van de particulieren namens wie hij optrad. Deze zagen hun op dat moment nog 'redelijk gespreide' portefeuilles binnen drie weken vrijwel geheel verkocht worden ten gunste van de Britse overnamekandidaat.

Vervolgens sloeg het noodlot toe. Sonera zou plotseling hebben afgezien van de voorgenomen overname. De koers van het bedrijf, in april 2000 nog rond de $3 schommelend, daalt sindsdien gestaag en bedraagt op dit moment zelfs niet meer dan $0,24.

Voor Labouchere vormde de debetstand op de effectenrekening, in combinatie met de desastreuze daling van de waarde van de effectenportefeuille, aanleiding om in te grijpen. De aandelen werden door de bank verkocht en van beleggers werd bovendien geëist het tekort bij te storten. Voor de beleggers ontstond hiermee een schade van in totaal ruim ƒ2,2 miljoen. Dit bedrag willen zij op de bank verhalen, aangezien het de aandelenorders volgens de volmacht nooit had mogen uitvoeren.

Onlangs zouden de beleggers hun claim voorleggen aan de rechter in een civiele procedure. De zaak werd echter verdaagd tot augustus, aangezien de bank niet tijdig stukken had ingediend.

Labouchere bevestigt het conflict met de drie beleggers. "Maar zolang de zaak onder de rechter is, geven wij geen inhoudelijk commentaar", aldus een woordvoerster.

Het lijkt alsof Bank Labouchere, sinds kort onderdeel van het Belgisch/Franse Dexia, grossiert in schadeclaims. Vorige week nog dienden twee andere klanten van de effectenbank een schadeclaim in van ƒ24 miljoen. Zij hadden op advies van een beleggingsexpert van de bank vrijwel hun totale vermogen in technologiefondsen gestoken en raakten daardoor nagenoeg alles kwijt. Bij hun advocaat zijn sindsdien enkele tientallen reacties binnengekomen van beleggers die bij Labouchere hetzelfde zou zijn overkomen. Volgens Labouchere is er geen sprake van een buitensporig aantal schadeclaims. "Er bestaan meerdere claims. Net als bij andere banken. Het aantal neemt vaak toe bij een dalende beurs", laat de bank weten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 27 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.