De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 27 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Technowaarden
zeer zwak

   
 

AMSTERDAM - Het was gisteren kommer en kwel op het Damrak. Vooral in de technologiehoek vielen weer klappen met als koplopers Toolex, Cap Gemini en Philips. Heineken hield goed stand maar dat was dan ook de witte raaf. Per saldo moest de AEX index 5,72 punten omlaag naar 560,20 nadat al 557 op het bord had gestaan. De Midkap verloor zelfs 11,05 punten op 527,09.

Een handelaar vatte de situatie aldus samen: "Het blijft nerveus door de winstwaarschuwingen. Het is moeilijk iets positiefs te vinden. Het is allemaal ellende en die ellende wordt verzopen en dat is goed voor Heineken." Het bierfonds sprong er dan ook uit met een fraaie winst van EUR2,05 op EUR46,60.

Nieuws was er genoeg maar leuk was het niet. Het consumentenvertrouwen in ons land is gedaald tot het laagste punt van de afgelopen vijf jaar. Het producentenvertrouwen is ook al aan het dalen. Wall Street en de Nasdaq openden gisteren meteen lager vanwege een winstwaarschuwing van Merrill Lynch. Philips neemt een stevige strop in de sector mobiele telefonie en wat de Fed besluit over de rente is ook onzeker.

Cap Gemini Ernst & Young zag de koers in elkaar denderen met maar liefst EUR25,30 naar EUR85,70. Dat was een daling met bijna 23% en dat is voor zo'n groot bedrijf toch nog zeldzaam. Normaal is er weinig handel in dit aandeel en ook gisteren was de omzet niet groot met 23.600 stuks (dubbelgeteld). De omzet viel tegen en er worden 2700 banen geschrapt. Meteen werd ook CMG meegezogen naar beneden want dit bedrijf zit in dezelfde sector. De koers, die de afgelopen maanden al dramatisch is gedaald, bleek gisteren nog eens bijna 9% lager te kunnen op EUR4,65.

Nog beroerder verging het Toolex, dat voorbeurs met een winstwaarschuwing kwam. Het bedrijf voorziet een fors lagere omzet in de eerste helft van dit jaar. Omzet en marge bleven achter. De koers kelderde met ruim 33% naar EUR2,92.

Ook Philips kwam met negatief nieuws. Het bedrijf gaat grotendeels uit de producie van mobiele telefoons en laat dat vooral over aan Chinese partners. Voor de herstructurering wordt een bedrag van EUR300 miljoen uitgetrokken. De winst van onze elektronicareus zal daardoor over dit jaar krachtig onder druk komen, want eerder werden al forse bedragen uitgetrokken voor herstructurering van de sectoren componenten, consumentenelektronica en halfgeleiders. Geen wonder dat gisteren het aandeel EUR1,61 ofwel ruim 5% inleverde op EUR28,74. De omzet was fors met ruim 23 miljoen stuks.

ASML deelde in de malaise en verloor EUR0,47 op EUR24,95 en Getronics 13 eurocent op EUR4,83. KPN wist nog 9 eurocent te winnen op EUR6,10 maar UPC leverde 4 eurocent in en Versatel een eurodubbeltje.

Ook Buhrmann kreeg er flink van langs. De koers daalde ruim 7,5% namelijk EUR1,22 naar EUR14,95. Tijdens beurs was niet helemaal duidelijk waarom maar nabeurs kwam de gevreesde winstwaarschuwing, de tweede in korte tijd.

De winstwaarschuwing van Macintosh maakte beleggers ook niet blij. De schade viel nog mee met een verlies van een halve euro op EUR16,50. De omzet was met 24.500 stuks ook bepaald klein dus vervelend nieuws was misschien al min of meer verwacht. Het paradepaardje SuperConfex wordt verkocht evenals Bentex.

Beter nieuws kwam van Samas, die in het op 31 maart geëindigde boekjaar 1,6% meer winst maakte. Het dividend blijft gehandhaafd, de omzet moet volgens plan stijgen, de strategie wordt verfijnd en er wordt geherstructureerd. . De koers trok 65 eurocent aan naar EUR16,90 wat op deze beursdag een fraai resultaat was.

Bij de meeste actieve fondsen was sprake van kleine veranderingen, meestal in negatieve zin. De financiële waarden moesten allemaal een paar dubbeltjes inleveren. Akzo won 8 eurocent, DSM 5 eurocent maar Kon. Olie moest 65 eurocent terug naar EUR69,70. Unilever werd een eurokwartje goedkoper op EUR68,75 maar Ahold werd nog 9 eurocent meer waard op EUR36,44. Effectenbank Stroeve toonde zich tevreden over de mededelingen van Unilever, dat de operationele marge van Unilever zal verbeteren. Het is volgens Stroeve dan ook een 'outperformer'.

Peter van der Tuin



 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 27 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.