De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 27 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Sjaron: 'Arafat
is bendeleider'

   
 

WASHINGTON - De Israëlische premier Ariel Sjaron heeft gisteren voorafgaand aan een ontmoeting met de Amerikaanse president George Bush in Washington, waar hij spreekt over de hervatting van het vredesproces, in duidelijke taal zijn mening over de Palestijnse leider Jasser Arafat gegeven.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 10kb)
De Israelische premier Ariel Sjaron. (Foto: AP)
"De Palestijnse president Arafat is de leider van een terroristische bende en de wereld zou hem ook als zodanig moeten beschouwen", aldus Sjaron. "Wanneer hij niet langer wordt onthaald als de leider van een land maar als een terrorist, zal hij gaan inzien dat het geweld moet stoppen."

Tijdens de ontmoeting pleitte Bush voor het beteugelen van het aanhoudende geweld tussen Israël en de Palestijnen en verzocht hij Jeruzalem zich sterk te maken om het staakt-het-vuren met de Palestijnen te stabiliseren. Sjaron eist echter dat de Palestijnen het geweld tegen Israël volledig beëindigen voordat de door de VS gesteunde vredesbesprekingen zullen worden hervat.

Vertrouwen

Bush pleitte voor de oprichting van een internationale commissie onder leiding van de voormalige Amerikaanse senator George Mitchell. Deze commissie zou moeten toezien op het handhaven van een staakt-het-vuren tussen de twee partijen. Na een afkoelingsperiode zal in verschillende stappen geprobeerd worden om het vertrouwen tussen de partijen deels te herstellen waarna teruggekeerd kan worden naar de onderhandelingstafel en de vredesbesprekingen kunnen worden hervat.

Het is de tweede keer sinds zijn aantreden in maart dat Ariel Sjaron op het Witte Huis wordt ontvangen. Arafat is tot dusver nog niet uitgenodigd. Maar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, zei vast te houden aan zijn betrekkingen met Arafat om het vredesproces gaande te houden.

Powell zal donderdag de Israëlische premier achterna reizen naar het Midden-Oosten waar hij het wankele staakt-het-vuren tussen Israël en de Palestijnen zal proberen te versterken.

Powell begint zijn reis in de Egyptische stad Alexandrië. Naar verwachting zal hij ook Jordanië, Israël, de Palestijnse gebieden en Saoedi-Arabië aandoen.

De Egyptische president Hosni Moebarak meldde gisteren in afwachting van de komst van Powell dat een grotere rol van de Verenigde Staten bij het vredesproces wenselijk is. "De wereld zal veranderen in een toneel van terrorisme als de Verenigde Staten geen grotere rol op zich nemen om tot vrede te komen in het Midden-Oosten", aldus Moebarak. "De Amerikanen moeten actief aanwezig zijn om het vredesproces veilig te stellen." (Reuters/AP)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 27 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.