De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 27 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Nieuw proces voor Puttens duo

door Fred Soeteman

   
 

DEN HAAG - De Puttenaren Wilco Viets (30) en Herman du Bois (40) hebben hun straf voor het verkrachten en doden van Christel Ambrosius in '94 al uitgezeten, maar zij krijgen een nieuw proces. Er is "een ernstig vermoeden", aldus president mr. Haak van de Hoge Raad gisteren, dat de zwagers in '95 zouden zijn vrijgesproken, als men toen had geweten wat nu bekend is geworden over één druppeltje sperma.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
Gespannen wachten Herman du Bois met zoon en echtgenote op de uitspraak van de president van de Hoge Raad. (Foto: ANP)
Applaus, en tranen vulden de zittingszaal toen de president zich tot "de twee van Putten" richtte: "Ik zal u niet langer in spanning houden: de Hoge Raad verklaart uw aanvragen tot herziening gegrond!"

Het hof te Leeuwarden moet het werk over doen van hun collega's in Arnhem, die Viets en Du Bois in 1995 veroordeelden tot 10 jaar wegens verkrachting en doodslag.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
Huilend valt de echtgenote van Wilco Viets haar man om de hals als zij hoort dat de Hoge Raad het hezieningsverzoek heeft gehonoreerd. (Foto: ANP)
In het nieuwe proces moet ervan worden uitgegaan dat de druppel sperma op het lichaam van Christel - die in de woning van haar oma was omgebracht - níet afkomstig was van Viets of Du Bois, maar wel ten tijde van het misdrijf ter plaatse terecht moet zijn gekomen. Het eerste is gebleken uit dna-onderzoek, het tweede uit een nadere verklaring van de oud-hoogleraar obstetrie en gynaecologie prof.dr. T.K.A.B. Eskes.

Legde hij eerst als expert nog uit dat sperma van een éérdere vrijpartij door een verkrachter naar buiten kon zijn 'versleept', nu acht hij dit "hoogst onwaarschijnlijk".

Hoewel de Raad nu lijkt te suggereren dat het bewijs tegen de zwagers - die ooit gedeeltelijk bekenden - valt of staat met de opvatting van Eskes, temperde mr. Haak het optimisme: "Het hof móet u niet vrijspreken; er is alleen het ernstige vermoeden."

Niettemin waren er vreugde en dankbetuigingen van de veroordeelden en hun echtgenotes en advocaat mr. G.G.J. Knoops in de hoofdrollen. Ook tv-journalist Peter R. de Vries deelde in de vreugde. Hij viel oud-hoofdcommissaris J. Blaauw, die steeds de onschuld van de zwagers heeft beleden, om de nek.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 27 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.