De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 27 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Meevaller voor
woningbezitters
en ondernemers

door Rob Sebes

   
 

DEN HAAG - Huizeigenaren en ondernemers in 32 gemeenten van ons land kunnen profiteren van een onverwachte meevaller in de onroerende-zaakbelasting (ozb).

Woningbezitters in onder andere Enkhuizen, Coevorden, Heusden en Houten, hoeven dit jaar gemiddeld netto enkele honderden guldens van de opgelegde ozb-aanslag niet te betalen.

Voor eigenaren van bedrijfspanden in gemeenten als Kerkrade, Meppel, Ridderkerk en Beverwijk, kan het voordeel over 2001 oplopen tot vele duizenden guldens. In vier gemeenten Leeuwarden, Franekeradeel, Wognum en Landgraaf geldt het voordeel voor bezitters van zowel woningen als bedrijfspanden.

Dat blijkt uit een onderzoek van de fiscale nieuwsdienst Fiscaal up to Date in Den Haag. De 32 gemeenten blijken het eigenarendeel van de ozb per 1 januari 2001 te hoog te hebben vastgesteld, aldus Monique Ligtenberg van Fiscaal up to Date.

De ozb-aanslag voor bezitters van woon- en bedrijfspanden bestaat uit een eigenarendeel en een gebruikersdeel. Het eigenarendeel mag wettelijk niet hoger zijn dan 125 procent van het gebruikersdeel. In de 32 gemeenten ligt het eigenarendeel echter tussen de 125 en 126 procent.

Het gerechtshof Arnhem oordeelde onlangs dat gemeenten die wat dit betreft over de schreef gaan, het eigenarendeel van de ozb helemaal moeten schrappen. Dat betekent dat de woningbezitters en ondernemers het eigenarendeel niet hoeven te betalen, aldus Ligtenberg.

Gemiddeld bedraagt de totale ozb-aanslag voor een huiseigenaar in 2001 zo'n 500 gulden. Vervalt het eigenarendeel, dan levert dat een voordeel op van ruim 275 gulden. Het bedrag is afhankelijk van de hoogte van ozb-aanslag en kan per huishouden anders uitpakken. Dat geldt ook voor bedrijven, waar de ozb-aanslag vaak veel hoger is en het financiële voordeel dus groter is.

Huiseigenaren en ondernemers moeten wel zelf actie ondernemen om hun ozb-aanslag te verlagen, aldus Ligtenberg. Zij moeten bij de gemeente bezwaar tegen deze aanslag maken.

Is de termijn om bezwaar te kunnen maken verstreken, dan kunnen zij bij de gemeente een verzoek om 'ambtshalve vermindering' indienen. Dit betekent dat de gemeente het eigenarendeel van de aanslag zou moeten intrekken omdat er een fout is gemaakt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 27 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.