De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 27 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Leerling-kelner
(17) voorkomt
ramp bij brand
in Deltahotel

door Eric de Brouwer en Jolande Westdorp

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
Leerling-kelner Peter Westein (17) (links in het midden). (Foto: Roel Dijkstra)
VLAARDINGEN - Leerling-kelner Peter Westein (17) heeft een heldenrol gespeeld bij het redden van bijna 100 mensen uit het brandende viersterrenhotel Delta in Vlaardingen. De jonge Vlaardinger wist samen met toegesnelde brandweerlieden tijdens een bliksemactie te voorkomen dat de hotelgasten bedwelmd zouden raken door de zwarte, verstikkende rook die de gangen in een levensgevaarlijk labyrint had veranderd. Alle gasten wisten ongedeerd aan de vuurzee te ontsnappen.

Toen het vuur gisterochtend rond twee uur in de verlaten hotelkeuken uitbrak en razendsnel om zich heen greep, was de vrouwelijke nachtportier naar eigen zeggen wegens de enorme hitte en rookontwikkeling niet meer in staat om het brandalarm handmatig in werking te stellen.

Onduidelijk is nog of er een eerder moment is geweest waarop zij dat wel had kunnen doen. De medewerkster maande haar jonge collega Peter Westein in ieder geval om de gasten ogenblikkelijk uit hun bed te trommelen.

"Ik rende als een speer naar boven en bonkte als een razende op iedere deur die ik tegenkwam", aldus deze leerling-bediende. "Omdat de meeste gasten uit het buitenland kwamen, riep ik: Fire, fire! Sommige mensen stonden aan de grond genageld, anderen wilden in de lift stappen terwijl die niet meer werkte. Maar echte paniek is er gelukkig niet geweest."

De brandweer, aanwezig met drie blusboten en drie spuitwagens, haalde overige hotelgasten uit hun slaap en begeleidde de mensen naar buiten. Alom werd binnen het korps beaamd dat mede door het kordate optreden van de Vlaardingse jongeman een ramp is voorkomen.

Volgens brandweercommandant A. van Leeuwen beschikte het Delta Hotel over een goedgekeurde, veel voorkomende alarminstallatie. "We zullen een grondig onderzoek instellen naar dit systeem. De vraag is of het alarm gewerkt heeft of wellicht al zeer snel onbruikbaar is geraakt door de hitte." • Leerling-kelner Peter Westein praat in de bar van het Deltahotel nog even na over de brand die het hotel gisternacht trof. Dankzij zijn kordate optreden werd een ramp voorkomen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 27 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.