De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 25 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Introductie van euro
zal soepel verlopen

door Ronald Veerman

   
 

DEN HAAG - De noodscenario's zijn bijna klaar, maar het ministerie van Financiën weet het eigenlijk nu al zeker. De mega-operatie waarmee de euro op 1 januari 2002 gelanceerd wordt, moet slagen en zal daarom ook slagen. De door eurocritici aangehaalde doembeelden van lange rijen gefrustreerde burgers voor kassa's, en massaal uitvallende pinautomaten irriteren Kees van Dijkhuizen, thesaurier-generaal bij Financiën en daarmee de eerst verantwoordelijke ambtenaar voor een probleemloze overgang naar de euro.

"Die dreigende chaos waar steeds weer over wordt geroepen, is gewoon niet waar", aldus Van Dijkhuizen, die vooral de uitspraken vanuit de levensmiddelenbranche betreurt omdat ze de consument onnodig verontrusten.

"Ze jagen de burgers de stuipen op het lijf en dat is volstrekt ten onrechte. Er wordt immers keihard gewerkt om de overgang naar de euro zonder problemen te realiseren en dat gaat ook lukken", aldus de thesaurier-generaal die het Centraal Bureau voor Levensmiddelen oproept om samen het draagvlak bij de burger te vergroten.

"Als we goed samenwerken, worden eventuele problemen vanzelf verder uitgesloten. Burgers krijgen dan immers van meerdere kanten te horen hoe ze het beste kunnen betalen rondom de jaarwisseling", zo stelt de topambtenaar, die verwijst naar de twee uitgebreide gesprekken die zijn minister Zalm hierover met de branche heeft gevoerd.

Een keiharde garantie dat de nu tot 28 januari lopende overgang voor 100% probleemloos zal verlopen, kan Van Dijkhuizen uiteraard niet geven. Een grote stroomstoring, dagen met ijzel of een ander onverwacht voorval zou de mega-operatie namelijk kunnen verstoren.

"Maar ook voor al die situaties komen er draaiboeken om problemen tot een minimum te beperken. Zo wordt wanneer de pinautomaten onverhoopt zouden uitvallen, overgeschakeld naar een zogenoemd off-line-systeem waar de betalingen toch worden geregistreerd, doch niet direct verwerkt."

De medewerking van burgers en bedrijven is bij de komst van de euro echter cruciaal, en Financiën laat hier dan ook niets aan het toeval over. Alle mogelijke middelen worden ingezet, waarbij vooral de voorlichting van steeds groter belang wordt.

Zo wordt deze week in een grote schriftelijke campagne richting ondernemers gehamerd op het belang van dubbel prijzen, waardoor iedereen goed kan wennen aan de waarde van de euro.

In december en bij de jaarwisseling wordt het echt spannend wanneer burgers en bedrijven massaal van euromunten moeten worden voorzien. Vanaf 14 december kunnen alle Nederlanders van 6 jaar en ouder gratis een set met acht euromunten ophalen bij bank of winkel. Daarnaast mag iedereen een of meerdere pakketjes kopen met voor omgerekend ƒ25 aan euromunten, die massaal in winkels en banken te koop zullen worden aangeboden.

"Om één minuut na middernacht op 1 januari geven de geldautomaten alleen nog maar eurobiljetten, waarbij heel veel kleine biljetten van 5 en 10 euro worden verstrekt. Slechts weinig mensen zullen dus de eerste dagen met grote eurobiljetten bij de kassa komen en iedereen die dat wil, kan dus al voordat op 1 januari de eerste betalingen gedaan moeten worden een groot bedrag aan euro's bemachtigen", aldus Van Dijkhuizen.

De thesaurier-generaal wijst verder op de banken die rond de jaarwisseling massaal open zullen zijn op momenten dat ze normaal dicht zijn. "En er rijden enorme aantallen geldwagens rond om alle guldens en euro's razendsnel af en aan te voeren zodat geen grote voorraden bij de winkels ontstaan. Zelfs de munten worden meerdere malen per dag opgehaald."

De topambtenaar van Financiën hoopt vooral dat burgers verstandig te werk gaan na 1 januari. "Betaal gepast en met euro's zal het hoofdthema zijn. Als iedereen dat zoveel mogelijk doet, kan het niet mislopen", aldus Van Dijkhuizen, die ondernemers op het hart drukt echt zoveel mogelijk in euro's terug te betalen.

"Wie slim is zorgt er natuurlijk voor dat hij voor de jaarwisseling zo min mogelijk guldens in zijn portemonnee overhoudt, terwijl uiteraard al wat euromunten zijn opgehaald. Vervolgens op 1 januari naar de geldautomaat om wat van die fris knisperende eurobiljetten op te halen", aldus Van Dijkhuizen.

Volgens de topambtenaar zal de eerste week van januari cruciaal worden. "Nederland heeft met een overgangsfase van slechts vier weken al de kortste duale periode van Europa. Maar wij verwachten dat het overgrote deel van de guldens reeds in de eerste een à twee weken uit de roulatie zal verdwijnen."

Vooral gemengde betalingen zullen gemeden moeten worden. Nog veel mooier zou het volgens Financiën zijn indien burgers nog meer dan nu het geval is elektronisch gaan betalen. "Het pinnen is al een succes in Nederland. Maar in de eerste dagen van januari kan dit natuurlijk een enorm voordeel zijn. De banken gaan het pinnen daarom aan het eind van het jaar nog eens zeer krachtig promoten."

Ook de een kommervol bestaan leidende chipknip moet nog voor 2002 een nieuwe impuls krijgen. "Chippen is begin 2002 enorm handig en voorkomt het wisselen van veel muntgeld. We hopen daarom dat de banken alsnog veel mensen kunnen bewegen hun chipknip echt te gaan gebruiken", aldus de topambtenaar. "Als dat lukt, moet de euro een succes worden."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 25 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.