De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 25 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Paniek in Limburg
na aardbeving

door Joan van den Dungen

   
 

VOERENDAAL - In het Zuid-Limburgse Voerendaal en omgeving zit de schrik er goed in na een aardbeving. Inwoners renden zaterdagochtend rond half vier massaal de straat op nadat zij ruw uit hun slaap werden gehaald door een serie hevige schokken. Volgens het KNMI had de zwaarste beving een kracht van 3,9 op de schaal van Richter.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 31kb)
Vooral schade aan schoorstenen. (Foto: ANP)
Een man liep een gekneusde enkel op in de haast om uit zijn bed te springen. Vijf inwoners waren zo geschrokken dat zij zich met hartklachten bij het ziekenhuis moesten melden. Verder raakte niemand gewond maar de schade is aanzienlijk.

Vooral in Voerendaal, waar het epicentrum lag, was de paniek groot. De eerste schok deed zich voor zo'n vijf kilometer diep, precies onder het kerkplein. De alarmcentrale van politie en brandweer Maastricht stond roodgloeiend. Vele honderden omwonenden belden het alarmnummer met de vraag of zij nog wel veilig waren. "We lagen werkelijk te beven in ons bed", aldus een van hen.

Op tal van plaatsen ontstonden scheuren in muren en plafonds door het natuurgeweld. Ook vlogen er schilderijen van de wand of kwam het stucwerk naar beneden. Vooral dakpannen of schoorstenen moesten het ontgelden. In Heerlen ontstond een scheur in het wegdek.

Puinhoop

Vooral bij J. Mars, een winkelier in huishoudelijke artikelen, was de ravage enorm. Complete serviezen waren uit de rekken geschud. "Het leek wel oorlog hier", zegt de aangeslagen middenstander. "Ik hield mijn hart al vast. Na die eerste schok ben ik regelrecht naar de zaak gereden. Verschrikkelijk wat een puinhoop ik daar aantrof. We wisten even niet waar we moesten beginnen. Wie moet er nou voor deze schade opdraaien."

Ook supermarkteigenaar Jos Aarts schrok zich wezenloos toen hij zaterdagochtend de ravage in zijn winkel ontdekte. De vloer bleek bezaaid met spullen uit de schappen. "We hebben extra personeel moeten inzetten om de rommel op te ruimen. We konden om 10 uur al weer open. Er is gelukkig niet veel kapot."

De familie Huijmen aan de Hogeweg in Voerendaal had dubbel pech. Niet alleen moest de loszittende schoorsteen door de brandweer van het dak worden gehaald. "Ons prachtige Mariabeeld is van zijn sokkel gevallen en onthoofd. Dat vind ik heel erg", zegt mevrouw Huijmen. "Ik heb dat beeld 38 jaar geleden van tante Nonneke cadeau gekregen."

De inwoners van Voerendaal wachten nu vol spanning af wat er komen gaat. Zij rekenen op nog veel meer schokken. "Ik ben me kapot geschrokken", zegt Joop Hermkens. "Dit is de ergste die we tot nu toe gehad hebben hier. En neemt u maar van mij aan dat we er nog lang niet zijn. Nee, u mag best weten dat ik bang geworden ben."

Breuklijn

Ook seismologen van het KNMI voorspellen nog een reeks lichte aardbevingen. Zij zien de oorzaak van het natuurgeweld in de rekspanning van de aardkorst in Centraal-Europa. In het Zuid-Limburgse gebied langs de zogeheten Kunradebreuklijn zijn dit jaar al zo'n 60 lichte aardbevingen geregistreerd. Deze schokjes waren soms goed voelbaar maar veroorzaakten tot dusver nauwelijks schade.

Burgemeester Sakkers van Heerlen riep bedrijven op om gebouwen en klimsteigers goed te controleren op mogelijke schade.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 25 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.