De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 25 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Politie blij met
geld voor aangiften

door Johan van den Dongen

   
 

AMSTERDAM - De politie is verheugd en argwanend tegelijk over de belofte van het kabinet om honderden miljoenen guldens extra uit te trekken om jaarlijks maar liefst 80.000 aangiften van misdrijven te behandelen. "Goed dat er erkenning is", zegt Cees den Bakker van het Nederlands Politie Instituut NPI.

"We lopen Europees gezien al jaren achter. We hopen dat deze plannen leiden tot meer evenwicht: voldoende blauw op straat én voldoende mensen voor de opsporing." Over concrete wensen wil het NPI het nog niet hebben. "Eerst zien, dan geloven."

De ANPV gelooft er in elk geval geen snars van de belofte. "Je merkt dat de verkiezingen er weer aan zitten te komen", zucht vakbondsvoorman Ron Tournier. "Dan gaan politici weer erg stoer lopen gooien met geld en met mensen. Maar je begint niets zolang je niet aan het systeem sleutelt. Er moet meer lik-op-stukwerk, meer snelle boeteafhandelingen via acceptgiro's en minder administratieve rompslomp komen. Voor de aangifte van een fietsendiefstal is een politieman al gauw een uur kwijt, waarbij hij in veelvoud onzinnige formulieren moeten worden ingevuld. We doen in feite justitiewerk, terwijl onze taak eigenlijk is: boeven vangen, ze verhoren en ze afleveren bij justitie."

"Mooi. Gaat er eindelijk wat gebeuren", jubelt voorzitter Hans van Duijn van de Nederlandse Politie Bond. "Ik neem aan dat de rechterlijke macht ook wordt uitgebreid; je kunt niet je huis aan de voorkant opknappen en aan de achterkant verwaarlozen. Maar als het OM stopt met blunderen, schiet het misschien op."

Joop Vogel, voorzitter van de christelijke bond ACP, noemt de plannen 'spectaculair'. "Wij zijn erg positief gestemd. Een punt van zorg is wel dat de minister meer ruimte voor het recherchewerk wil, terwijl de animo om recherchewerk te verrichten niet meer zo groot is. Er zou geld moeten komen om dat werk op te waarderen en te belonen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 25 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.