De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 12 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Necedo geschokt

door Raymond Kerckhoffs

   
 

AMSTERDAM - Het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken (Necedo) is geschokt nu men heeft vernomen welke nieuwe verboden middelen, zoals het levensgevaarlijke experimentele antikankermiddel RSR-13, in de topsport worden gebruikt.

"De handel in dit soort producten is pure criminaliteit en gaat alle grenzen van het verbeeldingsvermogen te boven", geeft woordvoerder Rens van Kleij aan. "Als je ziet hoeveel geld er jaarlijks in om gaat, dan is het logisch dat het criminele circuit zich op deze branche stort." In de illegale handel van dopingproducten gaat in Nederland ruim 200 miljoen gulden per jaar om.

Ook het Necedo is al enige tijd op de hoogte van het middel RSR-13. Van Kleij: "In de wandelgangen hoor je die geluiden van collegae en deskundigen. Maar we hadden nog niet de bevestiging dat het middel gebruikt wordt. Juist omdat dit nog een experimenteel medicijn is, mag je het een hele grove manier van dopinggebruik noemen. Dit is een hele ernstige situatie."

Het Necedo onderstreept dat een aantal Nederlandse sporters al enkele jaren de levensgevaarlijke combinatie van groeihormonen met insuline gebruikt. Sneller herstel en meer spiermassa (dus meer kracht) zijn de positieve aspecten. "De gevaren van groeihormonen worden echter ook versterkt, omdat insuline een héél krachtig medicijn is. Wanneer de suikerspiegel in de hersenen fors daalt, kan de sporter zelfs in coma raken."

Volgens Van Kleij betrekken de meeste dopinggebruikers via handelaren hun middelen. Het komt nauwelijks nog voor dat zij via (sport)artsen van 'dope' worden voorzien. "In Nederland zijn, voor zover bekend, een tiental grote handelaren actief. Deze verkopen een deel van hun preparaten direct aan consumenten, maar leveren ook een aanzienlijk deel aan andere handelaren. Er is dus duidelijk sprake van een crimineel dopingcircuit. Daarin is een sterke verwevenheid te merken met de markt van de recreatieve drugs."

Tot in de late jaren tachtig was de farmaceutische bedrijfskolom volgens velen de belangrijkste bron van het Nederlandse dopingnetwerk. Er zijn gevallen bekend waarin apotheken, groothandels en farmaceutische producenten, vrijwel allen buitenlandse instellingen, direct middelen hebben geleverd aan handelaren. Van Kleij: "De laatste jaren is het markaandeel van de illegale producenten op de zwarte markt echter sterk gestegen."

Necedo hoopt nu er onlangs een strengere wetgeving is goedgekeurd, dat er op korte termijn een Task Force van diverse opsporingsinstanties wordt opgericht. "Hier moeten bijvoorbeeld de FIOD, de inspectie volksgezondheid, de economische controle dienst (ECD) en douane zich verenigen. Zij moeten de illegale handel gaan aanpakken en de 'lekken' in de geneesmiddelenvoorziening opsporen. De recente ontwikkelingen zijn een uiterst serieus teken dat het daar nu echt de hoogste tijd voor is."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 12 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.