De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 13 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Ondernemers willen
van Paars af

Van onze economische redactie

   
 

DEN HAAG - Ondernemend Nederland wil geen Paars III. Liever zien zij een kabinet van VVD en PvdA. En dat onder leiding van Wim Kok, die volgens de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf als premier een stabiliserende factor is.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)
Wim Kok. (Foto: REUTERS)
Dat blijkt uit een onderzoek van het NIPO dat gedaan werd in opdracht van ondernemersorganisatie MKB-Nederland. Het midden- en kleinbedrijf, samen met echtgenoten en levenspartners toch goed voor zo'n 800.000 stemmen, geeft 39 procent van zijn stemmen aan de VVD. Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden zou zo'n percentage de liberalen maar liefst 74 zetels opleveren.

De PvdA wordt de tweede partij met 11 procent van de stemmen en houdt dan slechts 21 zetels over. Het CDA is helemaal uit de gratie geraakt bij de ondernemers. De partij krijgt 10 procent van de stemmen. Dat zijn maar 19 zetels, terwijl ze er nu nog 29 hebben. "De ondernemers willen de Zalmnorm blijkbaar nog niet inruilen voor de psalmnorm", grapte MKB-Nederland-voorzitter Hans de Boer gisteren bij de presentatie van het onderzoek.

"Minister Zalm wordt bewierookt. Het mkb richt zich heel sterk op personen", zei De Boer. "Ze stemmen geen PvdA maar willen Kok wel als premier. Hij geeft kennelijk stabiliteit en vertrouwen. Ondernemers hechten tenslotte aan financiële soberheid." Vooral de detailhandel en de zorg hebben Kok hoog zitten.

De populariteit van Zalm maakt hem favoriet om de kar van de liberalen te trekken bij de verkiezingen volgend jaar. Daarmee zetten de ondernemers fractieleider Dijkstal aan de kant. Bij veel kleine zelfstandigen is Jorritsma juist favoriet, de bewindsvrouw krijgt 19 procent van de stemmen.

Opvallend is dat zowel GroenLinks als D66 winst boeken. De partij van fractievoorzitter Rosenmöller krijgt 9 procent van de stemmen. D66 moet het met een procentje minder doen, dat levert ze 15 zetels op, één meer dan nu. Het tweede kabinet-Kok krijgt van de ondernemers het rapportcijfer 6,5.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 13 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.