De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 13 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Koers KPN zwaar
onderuit na
bericht over emissie

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - KPN is gisteren op de Amsterdamse effectenbeurs voor de tiende achtereenvolgende dag massaal in de verkoop gedaan. Deze keer was een bericht in de Financial Times voor beleggers reden om hun stukken te dumpen. De Britse zakenkrant meldde dat het geplaagde telecomconcern de plannen voor een claimemissie van EUR5 tot 5,5 miljard doorzet.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 17kb)
Ton Risseeuw ... in crisissituaties op zijn best ...
KPN blijft erbij dat een emissie één van de opties is om de schuldenlast van circa EUR23 miljard te verlichten. Wel geeft een woordvoerder aan dat het bedrijf "zo snel mogelijk" naar buiten komt met een besluit over het verder terugdringen van de schulden.

Volgens de Financial Times maakt KPN mogelijk al volgende week bekend dat het nieuwe aandelen gaat uitgeven. De aankondiging hangt nog af van van bepaalde details, waaronder de timing van de emissie. Bovendien moet KPN een strategie presenteren die op de steun van investeerders kan rekenen, aldus de krant.

KPN blijft erbij dat een claimemissie een mogelijkheid is om zijn enorme schuldenlast aan te zuiveren. "We houden alle opties open", zegt een woordvoerder echter. Wat de andere opties zijn, wil hij overigens niet kwijt. "Dat houden we zorgvuldig binnen de board."

Mocht KPN tot een emissie van ongeveer EUR5 miljard besluiten, dan wordt deze de op één na grootste in Europa. De eveneens onder zware schulden zuchtende branchegenoot British Telecom is van plan op deze manier binnenkort voor EUR5,9 miljard aan vers kapitaal op te halen.

Of KPN met de alsmaar dalende beurskoers in staat zal zijn een eventuele claimemissie te laten slagen, is maar zeer de vraag. Volgens analist Philip Scholte (Van der Hoop) is dit niet bepaald een geschikt moment voor een emissie. "De koers is op een dramatisch niveau aangeland. Bij een claimemissie moet je de aandeelhouders dan ook nog een korting op die hele lage prijs geven. Op welk niveau kom je dan wel niet uit?"

De voormalige staats-PTT lijkt echter weinig keus te hebben dan te besluiten tot een claimemissie. Het verkopen van bepaalde belangen blijkt namelijk tegen te vallen. De mogelijke emissie zou al gedeeltelijk geslaagd zijn indien de Nederlandse staat bereid zou zijn om voor ongeveer EUR2 miljard aan de nieuwe aandelen af te nemen.

De KPN-woordvoerder wil echter niet aangeven of hierover al is gesproken met minister Zalm (Financiën). De minister weigerde gisteren ook desgevraagd hierop in te gaan.

Te midden van alle tumult gaat KPN in ieder geval door met het van de hand doen van bedrijfsonderdelen. Het concern maakte gisteren bekend een belang van 70% in dochteronderneming KPN Lease te verkopen voor EUR150 miljoen aan Rabo-dochter De Lage Landen.

Ook kan KPN mogelijk in de Oekraïne enkele miljoenen binnenslepen. Ukrtelecom, het staatsbedrijf in de Oekraïne, wil namelijk een kwart van haar belang in de mobiele telecomaanbieder UMC verkopen. "Dat klinkt plezierig", aldus de woordvoerder van KPN, dat voor 16,3% eigenaar is van UMC.

Afgelopen maandag maakte de geplaagde telecommer bekend zijn belang van 21% in het Ierse Eircom voor circa EUR600 miljoen te verkopen aan een groep investeerders, waaronder de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs en de legendarische miljardair George Soros. "We gaan volle kracht vooruit", aldus de KPN-woordvoerder.

In de financiële wereld wordt gegist naar wat de werkelijke reden is dat de KPN-commissarissen Ton Risseeuw en Dudley Eustace zich nadrukkelijk gaan bemoeien met de dagelijkse gang van zaken bij het telecomconcern. Volgens KPN is deze stap noodzakelijk, omdat het terugbrengen van de schulden en het uitstippelen van de strategie steeds meer aandacht van de raad van commissarissen vergt.

Volgens Scholte is het echter waarschijnlijk eerder een poging van KPN om de rust te laten terugkeren op de beurs. "Risseeuw en Eustace zijn namen waarbij de financiële wereld een goed gevoel krijgt. Risseeuw heeft Getronics groot gemaakt. En Eustace heeft Philips van de rand van de afgrond gered."

De zegsman ontkent dat het naar voren schuiven van Risseeuw en Eustace is gebeurd om ze op termijn het roer te laten overnemen bij KPN. Dat 'Mr. Getronics' Risseeuw in crississituaties op zijn best is, zegt volgens de woordvoerder ook niets.

Toch denkt Scholte dat het niet uitgesloten is dat Risseeuw en Eustace (tijdelijk) de leiding krijgen bij het telecomconcern. "Als KPN tot een claimemissie besluit, dan moet het daarbij met een goed verhaal komen. Daar zou het wegsturen van Paul Smits (KPN-bestuursvoorzitter, red) bij kunnen horen. Iets dergelijks is in april ook gebeurd bij British Telecom toen Sir Ian Vallance moest plaatsmaken voor Christopher Bland."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 13 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.