De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 13 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  KPN zakt nog
verder weg

   
 

AMSTERDAM - Het Damrak moest gisteren een forse stap terug doen. Als gevolg van de wereldwijde technologie-malaise, aangewakkerd door een winstwaarschuwing van de Finse mobieltjesreus Nokia, was er nauwelijks sprake van enige kooplust. "Onze klanten durven niet meer langs te komen", zei een beteuterde handelaar. De AEX-index verloor uiteindelijk 9,78 punten op 572,06. ofwel 1,68 procent.

KPN had gisteren opnieuw geen gebrek aan belangstelling. De koers van het aandeel had met name te lijden onder alweer een bericht in de Financial Times over een op handen zijnde claimemissie van 5 tot 5,5 miljard euro. Volgens de FT vindt de aankondiging van de aandelenuitgifte volgende week plaats.

Het concern beperkte zich in commentaren tot de mededeling dat een claimemissie tot één van de mogelijkheden behoort. De Britse zakenkrant had de emissie eind vorige week al aangekondigd. Dat leidde toen tot een koersval. Gisteren stortte de koers nog verder in. Het telecomconcern daalde 9,6% tot EUR6,48. De verkoop van 70% van KPN Lease aan Rabo-dochter De Lage Landen voor EUR150 miljoen kon aan de negatieve sfeer weinig veranderen.

Een analist zag de toekomst aan het eind van de handelsdag somber in: "Er blijft niks van over. Dit kost iedereen geld, want er is niemand die KPN níet in portefeuille heeft."

De beursman had de koers voor zijn ogen zien wegsmelten: "Vanmorgen opende KPN op EUR6,42. Dat was al de laagste prijs ooit, maar daar gingen we gewoon doorheen op EUR6,31".

Het telecomconcern verwordt tot een marginale speler op het Damrak, zo meent een andere analist: "Volgens de laatste wegingsindex zou KPN zo'n 10% van AEX vertegenwoordigen. Gecorrigeerd is dat nu nog maar 1,65%. Daarmee komen ze op de zeventiende plaats, na Numico. Ook qua marktkapitalisatie komt KPN niet verder dan EUR8 miljard. Daarmee zijn ze twee keer zo klein geworden dan Akzo en zelfs vier keer zo klein als Ahold."

Het aandeel had overigens niet alleen te lijden onder de berichtgeving in de FT. Als gevolg van de ontwikkelingen bij KPN besloot de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley om KPN van de kooplijst te halen. Bovendien werd de koers ook al niet overeind gehouden door een winstwaarschuwing van het Finse Nokia, de grootste producent van zaktelefoons ter wereld.

De telecomsector kwam hierdoor wederom onder grote druk te staan. Na de waarschuwing van Nokia werden technologie-aandelen massaal van de hand gedaan. Kabelaar KPNQWest verloor ruim 9,9%. Branchegenoot Versatel deed het nauwelijks beter met een verlies van 9,7% op EUR3,72. Zelfs Elektronicareus Philips daalde met grote spoed: het aandeel kalfde 5,9% af op EUR30,72.

Gisteren probeerde een groep grootaandeelhouders van HBG, die 35 tot 40% van de aandelen HBG in handen zouden hebben, in navolging van de VEB de voorgenomen fusie met de baggerdivisie van Ballast Nedam een voet dwars te zetten. Ook de aandeelhouders willen dat HBG afziet van het voorgenomen samengaan van de baggerdivisie met Ballast Nedam. De Papendrechtse baggeraar Boskalis bood begin mei tevergeefs ƒ1,25 miljard voor de baggerpoot van HBG. De aandeelhouders vinden het bod van Boskalis veel aantrekkelijker dan een fusie met Ballast Nedam. HBG won 0,3% op EUR15,95, Boskalis boekte 0,8% bij op EUR30,70, terwijl de omstreden bruid Ballast Nedam 1,5% terugviel tot EUR26,70.

Heineken was zonder aanwijsbare reden een van de weinige stijgers op het Damrak. Het bierconcern werd 1,39% duurder op EUR46,71. Een cynische handelaar was er van overtuigd dat hij de reden voor de verhoogde belangstelling wist: "Ik denk dat heel wat mensen vandaag aan het drinken zijn geslagen".

Bart Mos



 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 13 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.