De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 13 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Joep helpt nu Jeroen
bij 'ontmanteling'
kwakkelend Begemann

Van een onzer verslaggevers

   
 

BREDA - Joep van den Nieuwenhuyzen is weer in beeld bij het kwakkelende Begemann. Ditmaal niet als topman, maar als indirecte koper van participatie(s) van het te ontmantelen beursfonds, dat mede wordt bestuurd door zijn broer Jeroen. De verkoop van in totaal acht deelnemingen zadelt de Begemann-aandeelhouders echter wel op met een boekverlies.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
Joep van den Nieuwenhuyzen. (Foto: Roel Dijkstra)
Dat bleek gisteren op de jaarvergadering van de voormalige industriële parel uit Breda. De onderneming meldde daar een akkoord te hebben gesloten met het Belgische Brant Beheer over de verkoop van nog eens vier deelnemingen, alsmede twee vorderingen.

Het gaat onder meer om een belang in MD Helicopters Holding en Begemann Rusland.

Brant Beheer nam vorige maand ook al vier participaties over. Volgens Begemann-topman A. Deleye zal het Belgische bedrijf een deel van de overgenomen 'vermogensbestanddelen' doorplaatsen bij RDM Holding. Dit concern is eigendom van Joep van den Nieuwenhuyzen.

Naar alle waarschijnlijkheid betreft het in ieder geval het 10%-belang in helikopterbouwer MD (een RDM-dochter) en de afwikkeling van twee vorderingen: een op RDM Holding (van EUR9,1 miljoen) en een op MD (van EUR3,2 miljoen). Details hiervan zijn niet bekendgemaakt.

De totale transactie met Brant Beheer is opvallend omdat deze Begemann opzadelt met een boekverlies van EUR3,9 miljoen. De verkochte participaties hadden in totaal een boekwaarde van EUR25,7 miljoen. De discount is dus ruim 10%. Aandeelhouders krijgen daardoor straks minder geld uitgekeerd. Volgens Begemann is de intrinsieke waarde per aandeel nu EUR13,81.

De kwestie riep in ieder geval bij de Vereniging van Effectenbezitters nieuwe vragen op. VEB-directeur Peter-Paul de Vries had vorig jaar, bij het besluit tot liquidatie van Begemann, al geopperd dat een verkoop van activiteiten aan familieleden (lees: Joep) eigenlijk uit den boze was. Maar volgens Deleye staat Begemann buiten de transactie tussen Brant Beheer en RDM Holding.

Voor Begemann resteert na deze verkoop vooral het 63%-belang in computerfabrikant Tulip. Over de strategie ten aanzien van dit aandelenpakket kon bestuurslid Jeroen van den Nieuwenhuyzen weinig concreets zeggen. Misschien raakt Begemann de stukken kwijt via een reversed take-over, opperde hij, of kunnen de aandelen anderszins worden verkocht. Vandaag geeft Tulip op een persbijeenkomst tekst en uitleg over de eigen toekomstplannen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 13 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.