De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 13 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Broers Baan schikken
over stilhouden
aandelenverkoop

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Vanenburg Group, het veelbesproken investeringsvehikel van Baan-oprichters Jan en Paul Baan, betaalt ƒ75.000 boete om verdere vervolging over een stilgehouden verkoop van aandelen van het voormalige softwarehuis Baan te voorkomen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 12kb)
Baan-oprichters Jan en Paul Baan.
Het Openbaar Ministerie (OM) en de Vanenburg Group vonden elkaar gisteren in een schikking. Het OM kon niet bewijzen dat de broers Baan opzettelijk de verkoop van stukken hadden verzwegen. Vanenburg Group meldde pas in juni 2000 dat haar belang in Baan Company onder de 10% was gezakt, terwijl dat feitelijk al eind december 1999 was gebeurd. "Er was niet genoeg bewijs om te spreken van opzet. Desondanks hadden zij behoren te weten van de verkoop", aldus een woordvoerder van het OM.

De zaak kwam aan het rollen toen beurswaakhond STE lucht kreeg van het afgenomen belang van Vanenburg in het kwakkelende softwarehuis. De verkoop vond plaats vlak voordat de koers van het aandeel Baan flink onderuit ging. Beleggers zijn verplicht de STE onmiddellijk op de hoogte te stellen als hun belang boven of onder de 10% uitkomt.

Deze verplichting, bedoeld om de transparantie te bevorderen, geldt eveneens bij het passeren van deelnemingsgrenzen van 5, 25, 50 en 66,6%. De meldingen worden door de STE gepubliceerd.

De gebroeders Baan stellen dat op het moment van de transactie, eind 1999, de Vanenburg Group haar aandelen als onderpand bij een lening had overgedragen aan een bank. Om welke bank het ging, wil de investeringsgroep niet zeggen. De groep zegt bovendien niet te weten wat de bank aanzette tot verkoop van de verpande aandelen. "Je zou je kunnen voorstellen dat de bank niet langer vertrouwen had in de toekomst van Vanenburg of de waarde van het onderpand", aldus een woordvoerder.

De bank verkocht grote pakketten aandelen van de Vanenburg Group, waardoor de deelneming teruggebracht werd tot 9,55%. Zodoende ontstond voor de investeringsgroep zelf een meldingsplicht bij de STE, maar dat is toen niet onderkend.

Jan en Paul Baan houden vol dat zij zelf van de transacties niet op de hoogte waren. Omdat het OM niet kon bewijzen dat dat wel het geval is geweest, is besloten tot een schikking met Vanenburg. "Kennelijk kon de bank aandelen verkopen zonder toestemming of medeweten van Vanenburg", erkent het parket.

Indien het OM wél opzet had kunnen bewijzen, dan was Vanenburg veroordeeld tot een boete van maximaal ƒ1 miljoen.

Nieuwe overtredingen van de Wet melding zeggenschap kan de STE sinds ruim een jaar ook zelf bestraffen met het opleggen van een 'bestuurlijke boete'. Voor het nalaten van een melding rekent de beurswaakhond ƒ48.000. "Bij ernstige overtredingen doen wij desondanks aangifte bij het openbaar ministerie", aldus een woordvoerster, die niet wil zeggen of de misstap van Vanenburg onder deze categorie 'ernstige overtredingen' valt. Vanenburg verdiende in 1999 een kleine EUR300 miljoen aan verkoop van de aandelen Baan.

Het automatiseringsbedrijf Baan werd vorig jaar voor een afbraakprijs van EUR939 overgenomen door de Britse branchegenoot Invensys. Binnen enkel jaren na de beursgang in 1995 was het bedrijf van de gebroeders Baan afgegleden van het troeteldier der beleggers tot een ware portefeuille-nachtmerrie. Bij het bedrijf zouden schimmige boekhoudmethodes worden gehanteerd met onduidelijke banden tussen het privé-investeringsvehikel van de oprichters en Baan Company. Samen met een terugvallende markt voor software-investeringen leidde dit tot een zware koersval en de uiteindelijke overname van het bedrijf.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 13 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.