De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 13 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Veel vraagtekens bij vredesmissie Israël

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - Nadat Israël al bekend had gemaakt dat zijn vredesmissie was mislukt, deed de Amerikaanse gezant George Tenet gisteravond nog een laatste poging de Palestijnse leider, Jasser Arafat, voor zijn plannen te winnen. Grootste probleem voor Arafat is dat van hem geëist wordt leden van de Hamas-beweging en de Islamitische Jihad op te pakken vanwege betrokkenheid bij Palestijnse aanslagen in Israël.

De Israëlische regering van Ariel Sjaron heeft zich wel achter het voorstel van de CIA-directeur geschaard. Van Israël wordt gevraagd dat het stopt met aanvallen op Palestijnen en zich terugtrekt op de positie die men had voor aanvang van de Al-Aksa Intifada. Over de heikele problematiek van de joodse nederzettingen op Palestijns gebied zou later onderhandeld worden.

De Palestijnen moeten de gewenste arrestaties verrichten en een einde maken aan de opstand. Probleem daarbij is dat Israël daarvoor zeer harde eisen stelt onder het mom van "elke steen is er één te veel", in een verwijzing naar de dood van een vijf maanden oude baby die door een Palestijnse steen werd gedood.

De Al-Aksa Intifada is nog steeds populair onder een groot deel van de Palestijnen die vinden dat vooral zij worden getroffen door wat ze Israëlisch staatsterrorisme noemen. Het nu voorgelegde plan geeft Arafat weinig ruimte om ook maar de kleinste overwinning te claimen, waardoor veel Palestijnen zich zullen afvragen waarvoor de honderden doden, de economische misère en de duizenden gewonden dan wel goed zijn geweest.

Gisteravond werden er nog geen mededelingen gedaan van de ontmoeting van de Palestijnse leider met Tenet. Palestijnse bronnen zeggen dat Arafat "onder voorwaarden" akkoord zou zijn gegaan en dat verder praten tot de mogelijkheden zou behoren.

In het diplomatieke spel gooit ook VN-secretaris-generaal Kofi Annan zijn gewicht in de schaal. Hij begon gisteren in Egypte aan een zesdaagse tournee door de regio.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 13 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.