De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 13 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Berlijn en Parijs vermanen Bush

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - De Amerikaanse president George W. Bush is gisteren zijn zesdaagse Europese bezoek begonnen in Spanje. Meteen nadat hij voet op vaste bodem had gezet, gaven Duitsland en Frankrijk een schot voor de boeg. Europa wil niets weten van een nieuwe internationale wapenwedloop en vasthouden aan de akkoorden van Kyoto om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
Bush en Carlos. (Foto: EPA)
Het is de eerste maal dat Bush in zijn hoedanigheid van president een grote buitenlandse reis maakt. Vandaag bezoekt hij de NAVO in Brussel en morgen schuift hij aan bij de top van Europese regeringsleiders in het Zweedse Göteborg, alles onder ongekend strenge veiligheidsmaatregelen.

Gisteren waren de Duitse bondskanselier Schröder, de Franse president Chirac en de Franse premier Jospin bijeen in het Duitse Freiburg voor een Frans/Duits onderonsje met het oog op de komende EU-top in Göteborg. Duitsland en Frankrijk grepen de bijeenkomst aan om Bush met de neus te duwen op de Europese prioriteiten: geen nieuwe wapenwedloop met een 'raketschild' en bevestiging van de internationale afspraken om het milieu te verbeteren.

"Frankrijk en Duitsland denken dat de risico's van een nieuwe wapenwedloop juist moeten worden beperkt door alle internationale instrumenten aan te spreken die kunnen leiden tot een stop op de verdere verbreiding van kernwapens en alles daar omheen", aldus de gemeenschappelijke verklaring. Bush wil juist toe naar een ruimteschild tegen ballistische raketten afgevuurd door 'schurkenstaten' als Irak, Noord-Korea en Libië.

De meeste Europese lidstaten moeten weinig hebben van het plan, zij vrezen een nieuwe wapenwedloop en het ondergraven van het ABM-verdrag uit 1972 met Moskou over de beperking van intercontinentale raketten.

Bush zei gisteren in Madrid er naar uit te zien Europa zijn visie te geven van een defensief schild. "De oude doctrine van de mogelijkheid elkaar op te blazen is een verouderde doctrine, ABM-verdrag is een relikwie", aldus Bush.

Schröder en Chirac onderschreven ook dat Europa vastbesloten is de akkoorden van Kyoto na te leven, opdat het Westen de uitstoot van broeikasgassen rond 2010 tot onder het niveau van 1990 heeft teruggebracht. Bush wil slechts geld steken in onderzoek naar de oorzaken van de vervuiling en schonere energie. Volgens Chirac zijn alle studies naar de oorzaken al uitgevoerd en gaat het er nu alleen maar om de gestelde doelen te halen. Zowel wat betreft het raketschild als de milieunormen lijkt de kloof onoverbrugbaar.

Bij hun aankomst werden Bush en zijn vrouw Laura verwelkomd door de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Pique. Daarna vertrok de stoet van 45 auto's naar La Zarzuela, het koninklijk paleis bij Madrid voor een ontmoeting met de Spaanse koning Juan Carlos en koningin Sofia. Vervolgens sprak Bush in Toledo met de Spaanse premier Aznar, voornamelijk over de gemeenschappelijke belangen in Latijns-Amerika.

Aznar verklaarde dat hij het met Bush eens is dat er iets moet gebeuren tegen de mogelijkheid dat instabiele landen intercontinentale raketten met een atoomlading kunnen gaan afvuren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 13 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.