De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 13 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Leger maakt jacht op Abu Sayyaf
   
 

- Filippijnse troepen zijn in de stromende regen op het Zuid-Filippijnse eiland Basilan naarstig op zoek naar rebellen van de moslimbeweging Abu Sayyaf die gisteren een Amerikaan zouden hebben onthoofd.

Ook zijn opnieuw 15 personen gegijzeld.De rebellen, die Guillermo Sobero afgelopen nacht zouden hebben onthoofd, hadden de regering in Manila een ultimatum gesteld. De drie Amerikanen zouden worden gedood behalve Sobero ook het echtpaar Martin Burnham (41) uit Kansas en diens echtgenote Gracia (41) als de regering niet de Maleisische bemiddelaar Sairin Karno zou inschakelen.

"U moet begrijpen dat de afrekening is begonnen. U resteert tweeëneenhalf uur", had de woordvoerder van Abu Sayyaf via een radiostation op het eiland Mindanao laten weten.

Abu Sayyaf, dat streeft naar een islamitische staat in het zuiden van de overwegend katholieke Filippijnen, wil behalve de Maleisische bemiddelaars ook dat Manila het militaire offensief tegen de beweging staakt. Libië bood zondag aan te helpen bij de onderhandelingen met de rebellen.

Net toen Manila gisteren had ingestemd met het sturen van Karno overvielen de moslimrebellen een dorp op het eiland. Daar ontvoerde de groep bijna 50 nieuwe gijzelaars. Het merendeel van deze gevangenen werd na korte tijd vrijgelaten, maar 15 dorpelingen, onder wie twee kinderen van 12 jaar, werden als gijzelaars meegenomen.

De Filippijnse president Arroyo had eerder bemiddeling van buitenlanders in gijzelingszaken van de hand gewezen. Zij heeft inmiddels ruim 2000 soldaten naar het zuiden gestuurd om op Basilan jacht te maken op de rond 100 man sterke Abu Sayyafgroep.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 13 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.