De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 13 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Legerinstructeurs voor rechter na ontuchtaffaire

Van onze Haagse redactie

   
 

ARNHEM - Tien onderofficieren en een officier die werkten als legerinstructeurs op de Generaal Spoorkazerne in Ermelo worden in september strafrechtelijk vervolgd wegens ongewenste seksuele intimiteiten.

Het openbaar ministerie in Arnhem heeft dit gisteren bekend gemaakt. De tien onderofficieren wordt verweten dat ze misbruik hebben gemaakt van hun positie als instructeur. Ze zouden seksuele relaties hebben aangeknoopt met leerlingen die van hen afhankelijk waren.

Opdracht

Ook vervolgt de officier van justitie een officier van deze eenheid omdat deze tijdens een oefening eind 1999 vrouwelijke en mannelijke leerlingen opdracht zou hebben gegeven zich in elkaars bijzijn te ontkleden. Ze konden hieraan niet ontkomen omdat ze de opdrachten van een meerdere moeten uitvoeren.

De ontuchtaffaire in de Generaal Spoorkazerne kwam december vorig jaar aan het licht. De commandant van de opleidingseenheid deed aangifte van ongewenste seksuele intimiteiten en relaties tussen instructeurs en leerlingen. De Koninklijke Marechaussee begon onmiddellijk een grootscheeps onderzoek, waarbij verspreid over ettelijke weken de elf arrestaties zijn verricht.

Het strafrechtelijk onderzoek leidde uiteindelijk tot de rechtszaak voor de militaire kamer in Arnhem, die op 17 en 24 september dient. De officier die wordt vervolgd vanwege de gemengde verkleedpartij moet zich 20 september voor de militaire politierechter verantwoorden.

De rechtszaak in Arnhem zal een einde maken aan de maandenlange onduidelijkheid over de kwestie, die is veroorzaakt door het door velen bekritiseerde absolute stilzwijgen van de legerleiding over de kwestie. Met name de vakbonden hebben zich ernstig gestoord aan de radiostilte over de achtergronden van de arrestaties, die voor veel beroering zorgden onder het legerpersoneel.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 13 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.