De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 13 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Besprekingen over nieuwe zorgstelsel verlopen moeizaam

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De besprekingen in het kabinet over het nieuwe zorgstelsel verlopen plotseling uiterst moeizaam, omdat de VVD niet halsoverkop verregaande beslissingen wil nemen. Gisteren sprak het kabinet opnieuw over de basisverzekering voor alle Nederlanders. Hierin is ook een eigen risico van ruim 200 gulden opgenomen.

Aan de grote vorderingen die het kabinet de afgelopen maanden boekte met het in de steigers zetten van de basisverzekering voor de zorg is volgens ingewijden gisteren een einde gekomen. De sessie verliep moeizaam, omdat de VVD ineens het proces wil vertragen. Volgende week praat het kabinet weer verder.

Bronnen rond het kabinet melden dat de VVD is geschrokken van de krachtige uitspraken van premier Kok op het politieke forum van zijn partij het afgelopen weekeinde. Kok wil de basisverzekering nog voor de verkiezingen op hoofdlijnen rond hebben. De VVD wil naar verluidt toch liever de handen vrij houden tijdens de campagne.

Eigen risico

De liberalen zijn wel groot voorstander van een eigen risico. De verzekerde kan volgens het concept ook kiezen voor een veel hoger eigen risico en een lagere premie. Hoe de premie moet worden geheven, een vast bedrag voor iedereen of een percentage van het inkomen, is nog onderwerp van discussie. Over de omvang van het basispakket bestaat zo goed als overeenstemming. Dat mag niet kleiner worden dan het huidige ziekenfondspakket. De AWBZ, waarin de langdurige onverzekerbare zorg zit, wordt stukje bij beetje in de basisverzekering geïntegreerd.

Minister Borst is op haar beurt geïrriteerd dat Kok en de andere leden van het kabinet haar geen succesje gunnen. Kok trekt een eventueel slagen van het plan nu al naar zich toe. De D66-bewindsvrouw is er zeer op gebrand dat het nieuwe zorgstelsel op haar conto wordt geschreven. De nota komt naar verluidt al binnen enkele weken aan de orde in het kabinet. Vaststaat in ieder geval wel dat er een basisverzekering komt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 13 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.