De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 13 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Anorexia mogelijk erfelijke afwijking in het gen AgRP

door Ina Eggink

   
 

UTRECHT - Wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht hebben bij een deel van een groep anorexia nervosa-patiënten een erfelijke afwijking ontdekt die een verklaring zou kunnen zijn voor de ziekelijke vermagerzucht.

Bij 145 anorexia-patiënten werd gericht gezocht naar mogelijke afwijkingen in het gen AgRP. Dit stukje erfelijk materiaal stuurt een chemische eiwitverbinding in de hersenen aan dat de eetlust stimuleert. In 16 bloedmonsters (11 pct. van de onderzochte patiënten) werd een afwijking van het AgRP-gen gevonden.

Signaal

De genetische afwijking leidt tot een variatie in het eiwit waardoor het mogelijk minder goed functioneert. Het kan betekenen dat in de hersenen de boodschap overheerst dat de betrokkene vol zit en er dus niet gegeten hoeft te worden. Bij mensen met vetzucht dringt dit signaal juist te laat door.

"De ontdekking van het afwijkende gen betekent niet dat we meteen de oorzaak gevonden", zegt moleculair farmacoloog Roger Adan. "Het wijst echter wel op een duidelijk verband. Via diermodellen zullen verder op zoek gaan om het verband verder te ontrafelen. Ook hopen we dat onderzoeksgroepen elders in de wereld onze studie willen herhalen om zo onze bevindingen te bevestigen."

De Utrechtse onderzoeker wijst er op dat al langer het vermoeden bestaat van een erfelijke aanleg voor anorexia nervosa.

kans

"De kans dat iemand lijdt aan ziekelijke vermagerzucht is één op de 200 mensen. Als je echter iemand hebt in je naaste familie met deze aandoening stijgt de kans naar één op 30. Krijgt iemand van een eeneiïge tweeling anorexia dan heeft de andere helft van de tweeling vijftig procent kans om het ook te krijgen. Dat wijst allemaal in de richting van een genetische invloed."

Bij de groep mensen die in Utrecht is onderzocht, is geen onderscheid gemaakt tussen patiënten bij wie wel of niet anorexia in de familie voorkomt.

"Dit vergt veel speurwerk en dus geld. We zouden overigens graag onderzoek willen doen bij grote families waarin een dergelijke eetstoornis voorkomt. Dit biedt houvast voor verder genetisch onderzoek naar anorexia nervosa en een mogelijke therapie van deze ernstige eetstoornis", aldus Adan.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 13 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.