De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 2 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Zware eisen tegen TVM-trio

door Raymond Kerckhoffs en Charles Sanders

   
 

REIMS - Openbaar aanklager Philippe Laumosne heeft tegen het TVM-trio Cees Priem, Andrei Michailov en Jan Moors zwaardere straffen geëist dan er een half jaar geleden in de Festina-affaire werden geclaimd. Voor de rechtbank in Reims werd er tegen oud-ploegleider Priem een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar geëist. De Zeeuw wordt door de Franse justitie als de aanstichter, organisator en financier achter een georganiseerd dopingnetwerk gezien, al kon er geen enkel hard bewijs op tafel worden gelegd tegen Priem.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
Tegen de voormalige TVM-ploegleider Cees Priem hier in conclaaf met twee advocaten heeft de openbaar aanklager van Reims een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar en een boete van 100.000 Franse francs geëist. (Foto: Fotografie Rob de Jong)
"Belachelijk", zei een stuurs kijkende Priem nadat de eis in het Palais de Justice was uitgesproken. "Dit vind ik een wel héél zware straf. Het steekt me dat ik met Roussel word vergeleken. Ik rekende op alles, maar hoop nog steeds op volledige vrijspraak. Ik weet echter dat er in Frankrijk nog een wereld van verschil is tussen gelijk hebben en gelijk krijgen."

In de Festina-zaak, die in oktober in Lille voor de rechter kwam en waar bewezen en toegegeven werd dat er systematisch zware dopingproducten als epo, groeihormonen en anabole steroïde werden gebruikt, was de zwaarste eis tegen ploegleider Bruno Roussel achttien maanden voorwaardelijk. Hij kreeg vervolgens twaalf maanden. Maar volgens Laumosne weegt in het TVM-proces de sanctie van de stilte extra zwaar. "Bij Festina was iedereen tenminste nog zo fair om alles toe te geven", aldus de procureur. "Door die bekentenissen heeft de wielersport in Frankrijk kunnen veranderen. Bij TVM ontkent men hun verantwoordelijkheid. Daarom liggen de straffen hoger."

Laumosne probeerde in zijn een uur durende betoog te bewijzen dat TVM eigenlijk het kleine broertje van Festina was. "Bij Festina was er meer geld in omloop en werden er hogere doelen gesteld. Daar streed men voor de eindzege in de Tour en niet enkel voor een ritzege. Bij TVM was men nog niet zo ver en was de organisatie ook minder ontwikkeld. Bij beide ploegen waren echter georganiseerde dopingsystemen."

Tegen Priem werd tevens een boete van 100.000 Franse francs (circa 35.000 gulden) geëist. Oud-ploegarts Michailov hoorde voor het distribueren, verstrekken en toedienen van verboden producten achttien maanden voorwaardelijk en eenzelfde geldboete als Priem tegen zich eisen. Tegen oud-soigneur Jan Moors, die als de rechterhand van Michailov wordt gezien, eiste de aanklager tien maanden voorwaardelijk. Hem hangt een boete van 40.000 Franse francs (13.000 gulden) boven het hoofd. Omdat de straffen voorwaardelijk zijn, hoeft niemand van het trio meer de cel in.

Intimiderend gaf de procureur de zwakte van zijn pleidooi zelf aan. Er was in deze zaak maar één hard bewijs: de 104 ampullen epo die op 9 maart 1998 waren gevonden. "Maar de Franse wet accepteert ook indirecte bewijzen. We hebben genoeg aanwijzingen gevonden dat er bij TVM structureel dope werd gebruikt."

Een optelsom van verdachte omstandigheden is het enige dat de Franse justitie boven water heeft kunnen halen. Onderzoeksrechter Odile Madrolle stuitte in maart 1998 op een voor haar ongeloofwaardig verhaal over epo-ampullen voor een Russisch kinderziekenhuis, die destijds door een 'onzichtbare' ploegarts Michailov in Murcia in de TVM-bus waren verstopt. Toen zij zag hoe onderzoeker Patrick Keil in de Festina-zaak in no-time tot een internationale bekendheid uitgroeide, dook zij de TVM-affaire weer uit de onderste la op.

Alleen kwamen er ondanks een grootscheeps onderzoek geen nieuwe schokkende feiten meer aan het licht. Tegenstrijdigheden in de verklaringen, onduidelijke antwoorden en een administratieve en financiële warboel deden justitie enkel frustreren. De allerkleinste details werden aangegrepen om met de beschuldigende vinger te wijzen. "Wat moest een Nederlandse ploeg met een Russische arts. Men wist toch dat er achter het voormalige ijzeren gordijn geknoeid werd. Priem zag zijn kans toen de Berlijnse Muur viel", beweerde justitie, die de TVM-wielerploeg een ondoorzichtige organisatie noemde.

Zoals ook het grote geldbedrag van circa 70.000 gulden dat in contanten op de hotelkamer van Priem in Pamiers werd gevonden wel eens voor een zogenaamde dopingpot kon zijn. Daarnaast werden er verdachte apparaten en onduidelijke medicijnen waaronder achttien producten die op de verboden lijst staan gevonden. Drie experts, allen artsen, gaven deze verdachtmakingen op basis van bloed-, haar- en urinemonsters van de renners extra kracht.

Zo concludeerde professor Bressolle dat drie renners positief waren op epo. Alleen deed zij dat met een methode die buiten Frankrijk niet wordt erkend. Hoewel Michailov zelf tot in de kleinste details alle aantijgingen kon weerleggen, is het vreemd dat de advocaten van TVM geen onafhankelijke experts hebben opgeroepen om hun verweer kracht bij te zetten. Raadsman Joost van Mierlo achtte dat niet nodig: "Ik ga nog steeds uit van vrijspraak, omdat er voor geen enkele verdenking bewijzen zijn. In de geëiste strafmaten proef je de frustratie van de aanklager."

Rechter Mario-Louis Craighero kan zich nog vier weken over alle pleidooien buigen voordat hij het vonnis velt. Pas dan zal er duidelijkheid zijn, want zoals Priem zegt met Fransen weet je het maar nooit.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 2 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.