De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 2 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Winnen onbekend
voor Estland

   
 

TALLINN - Voor Estland is verliezen met kleine cijfers acceptabel en gelijkspelen een wonder. "Maar winnen we, dan moeten ze er hier een nieuw woord voor uitvinden", glimlachte Arno Pijpers de bondscoach van Estland gisteren in Tallinn, waar de nietige tegenstander een originele bouwput klaar heeft staan voor de interland tegen Oranje.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
Oranje werkt zich op de laatste training in het zweet. Terwijl bouwvakkers de laatste hand leggen aan de tribune.
Dat er in Nederland gelachen wordt om de accommodatie, is niet op zijn plaats, vindt de 42-jarige Pijpers. "Door Nederlandse ogen gezien is het misschien een beetje vreemd. Maar voor deze mensen is het een kwestie van trots dat ze zoiets kunnen realiseren. Ik ben zelf eigenlijk positief verrast door wat er staat. Want een half jaar geleden was er nog helemaal niets. Ja, een grasmat, die ook nu niet optimaal is. Maar ik ken ook andere plaatsen ter wereld waar problemen zijn met het veld."

Het Lillekula-stadion kost 25 miljoen gulden en weerspiegelt feitelijk de ontwikkeling van het kleine land (1,5 miljoen inwoners) zelf. Estland werd in de geschiedenis bezet door Denen, Zweden en Russen. De laatsten gingen weg toen de Sovjet-Unie uiteen viel in 1991. Toen de laatste troepen nog drie jaar later vertrokken, was voor de Esten de Tweede Wereldoorlog ook over, zoals ze weleens zeggen in de straten van het zonnige Tallinn.

De mentaliteit in de kleinste van de drie Baltische staten is heel anders dan de echte Oostbloklanden kenden. "Dit is een fantastisch land met open mensen die hard werken om zich te ontwikkelen. Je ziet overal aan dat het land heel lang heeft stilgestaan in de Sovjet-tijd. De oude binnenstad is prachtig, maar daaromheen kan de nieuwere bouw wel een likje verf gebruiken. Dat imago van Oostblokland is hinderlijk, want eigenlijk is dit veel meer een Scandinavisch land. Ik ben ook weleens in Wit-Rusland geweest en daar schrik je je rot. Dan ga je met zo'n verwachtingspatroon hierheen, maar eigenlijk is dat de grootst mogelijke onzin. Want Nederland is ook niet te vergelijken met Portugal." Ook in de voetballerij wil het land met grote stappen vooruit. "Oranje is wereldtop, deze bond is pas tien jaar bezig. Voor mij een fantastische uitdaging", aldus Pijpers, die het gedegen Russische voetbal van vroeger moet omturnen tot voetbal volgens de Hollandse School en daartoe een contract tekende voor vier jaar.

Pijpers werkte vroeger bij de jeugd van Feyenoord en de KNVB. Van daaruit kent hij veel van de huidige Oranje-voetballers uit Zeist: Vennegoor of Hesselink, Hofland, Van Bommel. Maar ook Kluivert, Paauwe en Zenden. "Het is een voordeel dat ik ze door en door ken, maar aan de andere kant moeten we oppassen dat het niet als handicap werkt als Oranje wat verandert", zegt de bondstrainer, die pas in november afgelopen jaar begon.

Ergens in Zeist moet in de bureaula van Louis van Gaal nog een rapport liggen dat Pijpers over Estland opstelde. Op zijn spionagetrip voor de KNVB kwam hij in aanraking met ene Aivar Pohlak. Een soort hippie die zo is weggelopen uit de jaren zestig, maar die tevens de drijvende kracht achter FC Flora in Tallinn is. "Een uiterst intelligente man, tegen het geniale aan. Hij ziet het voetbal als een bindmiddel voor het volk in onafhankelijk Estland. Zodoende kan de sport het land helpen om zich te ontwikkelen", zegt Pijpers over de man die hem over wist te halen naar Estland te verkassen.

De baan bij FC Flora combineert Pijpers met het bondscoachschap. Dat scheelt de bond een hoop geld en kent tevens het voordeel dat de Hollander het hele jaar door gewoon met zijn internationals aan het werk is in het adembenemend mooie Tallinn. Van FC Flora zijn dertien man opgeroepen voor Estland, kampioen FC Levadia levert welgeteld nul internationals. "Dat komt vooral", verklaart Pijpers, "omdat de meesten geen Ests paspoort bezitten. Het zijn Russen die hier ooit heen zijn gestuurd en de taal nog steeds niet spreken. Dan kom je in dit land dus niet in aanmerking voor een Ests paspoort. Dat is jammer, want ik had wel een mannetje of drie kunnen gebruiken van die ploeg."

Nu moet Pijpers het doen met een opmerkelijk jonge selectie. Er is voor drie man zelfs een dubbelrol weggelegd. "Die moesten gisteren met Jong Estland spelen en komen vandaag naast mij op de bank. Trouwens, van mijn A-elftal komen ook nog drie verdedigers, twee middenvelders en één spits in aanmerking voor het team onder 21. Tja, ik werk nu eenmaal in een klein land en dan moet je al het talent gebruiken dat je kent." Maar wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, houdt de Hollander zichzelf dan voor. Ook al zijn er maar 15.000 voetballers in Estland.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 2 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.