De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 2 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  "Schorsing Davids
actie van Blatter"

Van onze Telesportredactie

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 13kb)
Edgar Davids.
TALLIN - Edgar Davids speelt zeker niet tegen Estland. Gisteren kreeg directeur betaald voetbal Henk Kesler van de FIFA te horen, dat de schorsing voor de international gehandhaafd blijft. De KNVB kreeg een persoonlijke toelichting. "Het besluit is in Seoel genomen en ik heb sterk het vermoeden gekregen dat het een eenmansactie is geweest van voorzitter Sepp Blatter van de wereldvoetbalfederatie. Waarschijnlijk om de aandacht van z'n eigen functioneren af te leiden."

Overigens zou de KNVB de schorsing nog juridisch kunnen aanvechten omdat in het schrijven van de FIFA het woord 'convicted' voorkomt. "Davids is nog niet 'veroordeeld', maar slechts voorlopig geschorst. Toch laten we het hierbij", aldus Kesler.

Aangezien de selectie zonder Edgar Davids en Mark van Bommel is gekrompen tot 17 man hevelde bondscoach Louis van Gaal gisteravond Theo Janssen over naar de A-selectie. De middenvelder van Vitesse speelde met Jong Oranje tegen Jong Estland. De ploeg van bondscoach Mark Wotte versloeg de leeftijdgenoten simpel met 5-0. Al na vijf minuten kwamen de Esten met tien man toen een kopbal van Michael Lamey met de hand van de doellijn werd geslagen. Theo Janssen schoot de strafschop op de lat.

Later in de eerste helft scoorde Dirk Kuyt 1-0 en twee minuten na rust verdubbelde invaller Iwan Redan de score voor de 200 toeschouwers. Later nam de spits van RKC ook nummer drie en vijf voor z'n rekening terwijl Peter Wisgerhof daartussen voor 4-0 zorgde.

De ruim 100 aanwezige bouwvakkers in het stadion hadden trouwens geen oog voor de verrichtingen van Jong Oranje en aansluitend de training van het A-elftal. Zij waren druk bezig met de verdere voltooiing van stadion Lilleküla. Het staat nog volledig in de steigers en biedt vanavond, ondanks de aanwezigheid van drie bouwkranen, die regelmatig boven het veld uitstaken, slechts plaats aan 8.000 fans. Uiteindelijk zal de capaciteit worden opgevoerd tot zo'n 15.000 zitplaatsen. Normaliter voldoet een accommodatie in de huidige staat niet voor het organiseren van WK-kwalificatie-interlands. Ook de grasmat ligt er beroerd bij, waardoor de bal alle kanten opstuit. De FIFA gaf evenwel toestemming omdat de voetbalbond van Estland niets anders voorhanden heeft en een beetje als beloning voor het particuliere initiatief om een voetbaltempeltje uit de grond te stampen in het kleine staatje.

Inmiddels heeft Louis van Gaal zijn selectie gewaarschuwd voor onderschatting. Bestudering van diverse kwalificatiereeksen door de jaren heen leerde hem dat er regelmatig een verrassing tussen zit. Dat de dwerg een groot land de das om doet. "Wij moeten zorgen dat ons zoiets niet overkomt en hopen dat Portugal en Ierland daar tegenaan lopen. Ik ben niet vergeten dat Nederland ooit na het seizoen verloor in Wit-Rusland en toen werd gered door een overwinning van Luxemburg tegen Tsjechië. Ik vind het tijdstip zo na het seizoen niet ideaal, maar het is een gegeven."

Veel aanvallende impulsen verwacht de bondscoach van Oranje niet van tegenstander Estland, dat komende woensdag ook thuis tegen Ierland uitkomt. "Hoewel hun Nederlandse bondscoach Arno Pijpers voetbal voorstaat volgens het Nederlandse idee, zal hij tegen ons zeker rekening houden met het kwaliteitsverschil tussen beide ploegen. Ik verwacht een wedstrijd als tegen Andorra en Cyprus. Alleen zijn de Esten technisch iets minder, maar daar staat tegenover dat ze fysiek sterker zijn. Ik ga uit van een overwinning."

Met welke formatie liet Van Gaal zoals altijd in het midden. De plaats van Davids wordt ingenomen door Patrick Paauwe. Vraag blijft hoe de bondscoach de afwezigheid van Mark van Bommel opvangt. Of Denny Landzaat zijn debuut gaat maken of een formatie formeert met Mario Melchiot erbij.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 2 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.