De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 2 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  KPN beleeft zwarte dag
door verlies en koersval

   
 

AMSTERDAM - KPN heeft gisteren een zware dag beleefd. Op de beurs duikelde het aandel 18,5 procent na geruchten dat een grote claimemissie aanstaande is. Het telecomconcern moest verder met de billen bloot door de stevige verliescijfers, die over het eerste kwartaal werden gepresenteerd. De rode cijfers zijn te wijten aan de torenhoge schuldenlast.

KPN zag in het eerste kwartaal van dit jaar de schuldenlast bovendien verder oplopen. Stond er eind 2000 nog een schuld van 21,9 miljard op de balans van het telecomconcern, intussen is die opgelopen naar 23,2 miljard. Dat bleek gisteren bij de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal.

Daarbij maakte financieel topman Maarten Henderson tevens bekend, dat KPN waarschijnlijk zijn doelstelling om dit jaar voor 5 miljard (waarvan 1,5 miljard in de eerste helft van het jaar) aan niet-kernactiviteiten af te stoten, niet gaat halen. "Dat zal door de slechte marktomstandigheden moeilijk worden", zei hij.

Lagere marges en de torenhoge rentekosten en afschrijving van goodwill deden KPN in de eerste drie maanden van dit jaar de nek om. Het concern leed een nettoverlies van Hfl.1,2 miljard (539 miljoen).

Die mededelingen, plus berichten over een mogelijke aandelenemissie van liefst Hfl.11 à Hfl.12 miljard, haalden de koers van het aandeel op de Amsterdamse beurs finaal onderuit. Na een laagste notering van 8,76 sloot KPN op 8,99, dat was 2,04 minder dan het slot van donderdag.

Het verlies over het afgelopen kwartaal staat in schril contrast met het resultaat van dezelfde periode van vorig jaar, toen de onderneming nog quitte wist te spelen. De omzet steeg nog wel fors, met 20,2% tot 2,96 miljard, wat vooral te danken was aan de bijdrage van E-Plus, de Duitse mobiele dochter die sinds 24 februari vorig jaar in de cijfers is meegeconsolideerd. Exclusief E-Plus bedroeg de omzetstijging 8,1%.

Zelfs de zgn. ebitda (het resultaat exclusief interest, belastingen en amortisatie goodwill) gaf in het eerste kwartaal een daling te zien: met 2,5% tot 795 miljoen. Dat was volgens het concern vooral te wijten aan de prijsverlagingen voor vaste telefonie en door de kosten die gemaakt moesten worden om kostenbesparingsprogramma's door te voeren.

Financieel topman Maarten Henderson van KPN wilde gisteren niet ingaan op berichten in de Britse Financial Times, waarin gemeld werd dat het concern op het punt staat een mega-claimemissie van 5 à 5,5 miljard aan te kondigen. Dit om zich van schulden te ontdoen, die de beschikbare cash dreigen op te slokken.

Volgens de krant zouden de aandelen verkocht worden tegen een 'deep discount' van 50%. Henderson ontkende echter ook niet dat er dergelijke plannen bestaan en volstond met de mededeling, dat 'alle opties bekeken worden, maar nog geen definitief besluit is genomen'. Maar op de vraag welke alternatieven er dan nog zijn, ging Henderson niet in. Dat deed hij evenmin op de vraag of er al contact hierover is geweest met de grootaandeelhouders (de Nederlandse staat heeft nog steeds een belang van 35% in KPN).

Met zo'n aandelenuitgifte zou het concern het voorbeeld van British Telecom volgen. BT-topman Sir Christopher Bland kondigde een paar dagen na zijn aantreden eerder deze maand een claimemissie van omgerekend Hfl.20 miljard aan, en deelde mee dat het concern in twee bedrijven zou worden opgesplitst: één voor de traditionele telefonie- en netwerkdiensten (Future BT), het andere voor de mobiele communicatie (BT Wireless). Net als KPN zit BT met een enorme schuldenlast opgescheept, die vooral veroorzaakt werd door de miljardenuitgaven voor umts-licenties.

Voor het gehele jaar blijft de KPN-top bij de eerder uitgesproken verwachting dat de omzet met 10 à 15% kan stijgen en de ebitda met zo'n 5% zal toenemen. Dat alles exclusief de gevolgen van eventuele verkoop van activiteiten. De verbetering van het resultaat zou vooral te danken kunnen zijn aan margeverbetering bij E-Plus en de effecten van personeelsinkrimpingen (vooral inhuurkrachten) en kostenbesparingen.

Die margeverbetering moet worden bereikt door het aantrekken van meer zakelijke klanten op de Duitse markt. De onderneming zegt nu 6% van die markt in handen te hebben, eind dit jaar zou dat 10% moeten zijn. KPN heeft daarbij bewust zijn aandacht op het laagste segment van de markt, die van de prepaid-bellers, afgewend. "Niet het marktaandeel telt, maar de marge", verzekerde Henderson. Dat komt ook tot uiting in de kosten voor het aantrekken van een nieuwe klant. Was dat vorig jaar nog 220 mark, nu is dat nog maar 53 mark per klant.

De afgelopen drie maanden zorgden vooral E-Plus en het internetverkeer voor omzetstijging. In de mobiele sector steeg de omzet van 623 miljoen tot 1028 miljoen. Daarvan nam E-Plus nu 433 miljoen voor zijn rekening tegen 125 miljoen vorig jaar.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 2 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.