De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 2 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Boskalis in baggersoap
nog niet uitgespeeld

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Baggerbedrijf Boskalis Westminster is nog niet uitgespeeld. Volgens beleggers en analisten maakt het bedrijf nog steeds kans om HBG-dochter HAM in handen te krijgen. Eerder deze week besloten Ballast Nedam en HBG hun baggerondernemingen te bundelen. Maar die ontwikkeling kan gekeerd worden.

Aandeelhouders zullen dan wel in actie moeten komen. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) nam hiertoe gisteren het voortouw. In een brief aan directie en commissarissen van HBG eist de vereniging helderheid over het samengaan van de twee baggerdochters. Ook schermde VEB-directeur Peter Paul de Vries in deze krant al met juridische stappen, waarbij een enquête-procedure hem een geschikt wapen leek.

Beleggers en analisten zijn buitengewoon verontwaardigd dat HBG de synergievoordelen van de donderdag aangekondigde plannen onvoldoende toelicht. "Het nu gepresenteerde plan komt over als een haastklus", zegt analist Michel Aupers van Rabo Securities. Ook vinden zij dat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar het samengaan van HAM (25 baggerschepen) en Boskalis (51 baggerschepen). Ballast Nedam heeft een baggervloot van 16 schepen.

Aupers hoopt dat aandeelhouders HBG zich gaan verzetten tegen de huidige plannen. Een bod op de gehele onderneming door een bouwbedrijf of een investeringsmaatschappij zou hij ook toejuichen. Van Lanschot-analist Dirk Verbiesen vindt dat Boskalis in ieder geval niet met een hoger bod moet komen. "Dat zou ongeloofwaardig overkomen."

De uitspraken van beleggers en analisten zijn een regelrechte steun in de rug van Boskalis. De baggeraar uit Papendrecht lijkt min of meer buitenspel te zijn gezet door de combinatie van HBG en Ballast Nedam. Maar mogelijk kan het nu profiteren van de afgelopen jaren bij beleggers gekweekte goodwill.

Zeker is dat overnames noodzakelijk zijn, wil het Papendrechtse bedrijf haar wereldmarktleiderspositie behouden. HBG en Ballast Nedam samen naderen de omzet van Boskalis. Bovendien verdwijnen in één klap twee mogelijke acquisitiekandidaten.

De beoogde groeisprong wordt daarmee een moeilijke klus, want er blijven steeds minder gegadigden over. De wereldbaggermarkt bestaat uit zes partijen. In theorie zijn er nog drie bedrijven over die de positie van Boskalis kunnen versterken. Verbiesen komt echter tot de conclusie dat Boskalis als HBG en Ballast het eens worden nog maar één overnamekandidaat over houdt: familiebedrijf Van Oord uit Gorinchem. Bij de andere twee, de Belgische bedrijven Deme en Jan de Nul, stuit Boskalis op Europese kartelwetgeving.

Maar ook een overname van Van Oord lijkt vooralsnog kansloos. Nog geen vier weken geleden spraken de aandeelhouders van het familiebedrijf zich uit vóór blijvende zelfstandigheid. Daarin is volgens marketingdirecteur Frans Minderhoud in de tussentijd niets veranderd. Het bedrijf uit Gorinchem is "absoluut met niemand" in gesprek over een mogelijke samenwerking en ziet daar ook geen noodzaak toe. De mogelijke fusie tussen de baggeractiviteiten van Ballast Nedam en HBG juicht de Van Oord-directeur echter toe. "Daardoor komt er meer evenwicht in de markt." En: "Wij blijven daardoor voldoende kansen krijgen."

In de financiële wereld blijft het onbegrip echter groot. Vermogensbeheerder Willem Burgers van het Orange Fund gaat de komende weken bezien wat hij met zijn belang in HBG gaat doen. Ook hij zag graag een bundeling van de baggerdivisie van HBG met Boskalis. Dat zou naar zijn mening een prima zet zijn om de al jaren kwakkelende koers van HBG op te vijzelen. "Maar ook inzake het bod van Boskalis toont HBG zich wederom erg aandeelhoudersonvriendelijk." Nu de door hem gewenste bundeling naar alle waarschijnlijkheid niet doorgaat, verwacht Burgers dat beleggers het aandeel HBG zullen mijden.

Boskalis Westminster gebruikt de komende dagen om de standpunten van alle betrokken partijen te inventariseren. "We gaan een studie maken in hoeverre er nog ontwikkelingen mogelijk zijn", zegt bestuurslid Peter Berdowski in een reactie. "Tot die tijd blijft ons bod op HAM onverminderd van kracht."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 2 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.