De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 2 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  KPN-nieuws schokt Damrak
   
 

AMSTERDAM - Op de Amsterdamse effectenbeurs ging de meeste aandacht gisteren uit naar telecombedrijf KPN.

De cijfers over het eerste kwartaal namen beleggers volgens een handelaar voor kennisgeving aan; wat voor grote opschudding zorgde, was het onbevestigde bericht dat het belbedrijf de op één na grootste Europese claimemissie ooit voorbereidt. Het nieuws kwam KPN op een tussentijds koersverlies te staan van 20,6%.

Het was de Britse zakenkrant Financial Times die gisterochtend melding maakte van de nakende uitgifte van nieuwe aandelen ter waarde van EUR5,0 à 5,5 miljard. "Beleggers zijn hier natuurlijk niet enthousiast over", merkte een handelaar fijntjes op. Nieuwe aandelen betekenen een verwatering van de winst per aandeel. Bovendien zou een emissie van deze vorm en omvang aantonen dat KPN wel erg staat te springen om nieuw kapitaal. "Het lijkt waarachtig wel of beleggers bang zijn voor een faillissement", aldus de handelaar.

KPN wilde op het bericht in de Financial Times niet ingaan. "We bekijken voortdurend de mogelijkheden om onze financiële positie te verbeteren", luidde het in een tweeregelig persbericht. KPN snuffelt daarbij aan alle mogelijke alternatieven, inclusief die van een claimemissie, wilde het belbedrijf ook nog wel kwijt. Een definitief besluit over de wijze waarop KPN zijn financiële positie zal versterken, is nog geen beslissing genomen, aldus de telco nog.

KPN wist het koersverlies uiteindelijk iets te beperken, tot EUR2,04 (18,5%) op EUR8,99. Daarmee was het fonds binnen de AEX de grootste procentuele daler. KPN werd gevolgd door branchegenoot Versatel (-4,2% op EUR4,79) en kabelexploitant UPC (-3,8% op EUR5,39). Van de 25 AEX-fondsen sloten er 13 lager, één onveranderd en elf hoger. Grootste procentuele stijgers waren toeleverancier aan de halfgeleiderindustrie ASM Lithography (+1,5% op EUR27,66) en uitgever VNU (+1,3% op EUR46,90). De Amsterdamse beursbarometer zelf eindigde na een rit tussen de 577,44 en 582,70 op 579,91, 5,24 (0,9%) punten lager dan het slot van donderdag.

Koninklijke Olie (+EUR0,68 op EUR72,35) profiteerde van een verhoging van de winst per aandeel-taxaties door analisten van Credit Suisse First Boston. Daarnaast maakte de oliemaatschappij bekend op donderdag voor EUR71,87 per stuk 425.000 eigen aandelen te hebben ingekocht. Samen met de stukken die 'de Koninklijke' al eerder insloeg, heeft de oliemaatschappij nu bijna 19 miljoen uit de markt genomen. Ook Shell Transport and Trading sloeg weer een plukje eigen stukken in. Royal Dutch kondigde de inkoop van eigen aandelen aan bij de presentatie van de jaarcijfers. De Brits-Nederlandse onderneming trekt voor het hele programma maximaal EUR8,0 miljard uit.

Binnen de Midkap eindigde Amstelland onveranderd. De vastgoedontwikkelaar maakte gisteren bekend dat chief financial officer, zeg maar: financieel directeur, Joost de Smeth is teruggetreden. "In goed overleg met de raad van bestuur", aldus Amstelland. De Smeth speelde volgens het bedrijf een belangrijke rol bij de strategische heroriëntatie en opsplitsing van het concern. "Zijn werk is daarmee voltooid", vindt Amstelland, zó voltooid zelfs, dat de vastgoedontwikkelaar de vacante positie die De Smeth achterlaat 'vooralsnog' niet op zal vullen.

Op de Nieuwe Markt zorgde internetinvesteerder Newconomy voor tumult. De club van Maurice de Hond publiceerde donderdag nabeurs een nettoverlies over het eerste kwartaal van EUR6,7 miljoen. Twee participaties van Newconomy zijn in liquiditeitsproblemen geraakt, waardoor de internetinvesteerder ze volledig moest afwaarderen. Bij gelijkblijvende marktomstandigheden zullen nog aanzienlijke afwaarderingen volgen, aldus het bedrijf. In het tweede kwartaal moet daarnaast rekening worden gehouden met "relatief hoge kosten voor investor relations, externe communicatie, juridische bijstand en accountancy". Het aandeel Newconomy moest uiteindelijk EUR0,20 (21,1%) terug tot EUR0,75.

René Lukassen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 2 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.