De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 2 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Belgacom lost niets op
   
 

AMSTERDAM - Een leuke deal, maar meer ook niet. Analisten blijken weinig te zien in een eventuele overname door KPN van het Belgische telecombedrijf Belgacom.

Het lost voor KPN niks op, verzekeren zowel Philips Scholte (Van der Hoop Effektenbank) als Bert Siebrand (SNS Securities), daarbij verwijzend naar het belangrijkste probleem waarmee KPN te kampen heeft: de torenhoge schuldenlast als gevolg van de aanschaf van peperdure licenties voor umts-frequenties, met name in Duitsland voor dochter E-Plus. Die schuldenlast is intussen opgelopen tot 23,2 miljard.

Begin deze week maakte KPN bekend ook met Belgacom 'oriënterende' gesprekken te voeren over mogelijke samenwerking. Siebrand gelooft echter niet dat zo'n samenwerking of overname erg zinvol is. "Ik weet niet wat er achter zit, maar een mogelijkheid is natuurlijk dat je door in de Benelux sterker te worden een aantrekkelijker kandidaat kan worden voor overname. Maar of je daarvoor Belgacom nodig hebt, die toch slechts op een kleine markt opereert, dat vraag ik mij af."

Analist Scholte ziet vooral als voordeel van samenwerking een verbetering van de inkoopkracht bij de aanschaf van telecomapparatuur. Dat kan leiden tot aantrekkelijke kortingen.

Maar problemen ziet hij ook meteen opdoemen. "KPN is via KPN Orange actief in België met mobiel bellen. Belgacom is dat echter ook via Proximus. Ik denk niet dat de mededingingsautoriteiten meteen hun fiat geven aan zo'n samengaan."

In tegenstelling tot de meeste Europese telecombedrijven, kan Belgacom echter wel trots zijn op de 'triple A' rating van kredietbeoordelaar Standard & Poor's. Het voormalige staatsbedrijf domineert nog steeds de Belgische markt, is praktisch schuldenvrij en kocht dit voorjaar voor een prikje een Belgische umts-licentie. Er waren namelijk slechts drie kandidaten voor even zoveel licenties, waardoor de veiling op een mislukking uitdraaide en de prijs bleef steken op het minimumbedrag van 150 miljoen.

Belgacom boekte vorig jaar een 10% hogere nettowinst van 478 miljoen. Voor dit jaar zegt het bedrijf een recordwinst te verwachten, vooral dankzij de internetactiviteiten.

Om van het overtollige vet uit de goede oude tijd als staatsbedrijf af te komen, kondigde Belgacom dit voorjaar aan dat er mogelijk 4000 van de 19.000 banen worden geschrapt. Daarmee wil het bedrijf tussen de 220 en 420 miljoen besparen.

Toch heeft ook de Belgische minister Rick Daems (Overheidsbedrijven) te kampen met het verslechterde marktsentiment in de telecomsector bij zijn pogingen van Belgacom af te raken.

Daems moet dus de boer op. Volgens geruchten wordt er al maanden gepraat met gegadigden. Naast KPN zouden dat ook Deutsche Telekom en Telecom Italia zijn.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 2 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.