De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 2 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Salarissen
topmannen
12% hoger

door Alex de Vries

   
 

AMSTERDAM - De inkomens van topbestuurders zijn voor de zoveelste keer fors gestegen. De topinkomens stegen in 2000 met gemiddeld 12%. Dat blijkt uit een onderzoek van de vakcentrale FNV. In totaal werden de basisinkomens plus bonussen en opties van 90 topbestuurders bij de 20 belangrijkste bedrijven in ons land bestudeerd.

De FNV gaat als reactie een zwarte lijst aanleggen van bestuurders die "de grenzen van het betamelijke hebben overschreden". De lijst wordt bij de cao-onderhandelingen bij de bewuste bedrijven op tafel gelegd en eventueel gebruikt om de looneis op te krikken.

Al eerder pleitte de FNV voor een zogenoemde kleptocratentax, waarbij jaarsalarissen van meer dan 3 miljoen gulden via belasting zouden moeten worden afgeroomd.

Aanleiding voor het onderzoek was het 'Akkoord van Garderen' eind 1999, waarin werkgevers en de vakbeweging afspraken om tot een 'verantwoorde loonontwikkeling' te komen. Het onderzoek betreft allemaal invloedrijke bedrijven die zitting hebben in het bestuur van werkgeversorganisatie VNO-NCW, een van de ondertekenaars van het akkoord.

FNV-bestuurder Henk van der Kolk spreekt van een "perverse" ontwikkeling bij de grote, vaak internationaal opererende, ondernemingen.

Belangrijkste uitschieters zijn ABN Amro (55%), Akzo Nobel (23%), KPN (45%), Philips (26%), Unilever (22%) en TNT Post (37%). Bij de meeste van deze bedrijven werd de forse inkomensstijging veroorzaakt door de hogere bonussen. "Bij Philips en Unilever blijkt echter dat ook de basissalarissen een sterke stijging hebben doorgemaakt. Met een stijging van respectievelijk 14% en 12% komen zij ruimschoots boven de maatschappelijke verantwoorde loonontwikkeling uit", aldus het onderzoek.

Voorzitter Jacques Schraven van VNO-NCW meldde deze week dat de stijging van de topinkomens in ons land langzaam aan het afvlakken is. Het gaat hierbij met name om de bedrijven die actief zijn op de Nederlandse markt. Van der Kolk bestrijdt deze bewering niet, maar meent toch dat Schraven "wegloopt voor zijn verantwoordelijkheid".




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 2 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.