De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 2 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  BellSouth waarschuwt
   
 

NEW YORK - Wall Street had gisteren een hele kluif aan de reeks economisch en bedrijvennieuws.

Naast data over de Amerikaanse werkgelegenheid en de inkoopmanagersindex viel de winstwaarschuwing van BellSouth op. Het sentiment was gematigd positief. De Dow Jones-index noteerde een uur voor sluiting 0,9% hoger op 11015,98 punten, terwijl de Nasdaq 2,2% opklom naar 2157,60.

De meeste aandacht ging uit naar macro-economische cijfers. Deze zouden inzicht moeten geven in de huidige gezondheidstoestand van de economie en dus ook in de volgende behandeling van dokter Greenspan. Maar de werkloosheidscijfers en de inkoopmanagersindex gaven geen eenduidig antwoord.

De werkloosheidscijfers in de VS vielen alleszins mee, behalve in de industrie. Daar gingen in mei nog eens 124.000 banen verloren, waarmee het totaal dit jaar op 614.000 komt. Over de gehele breedte daalde het percentage werklozen in mei evenwel van 4,5 tot 4,4. Analisten hadden in doorsnee juist een stijging verwacht tot 4,6.

Daartegenover staat dat de inkoopmanagersindex in mei daalde tot 42,1, tegenover 43,2 in april. Er was gerekend op een stijging tot 43,8. Deze index geldt als belangrijke indicator voor de stand van zaken van de Amerikaanse economie, waarbij 42,1 een lage waarde is. Ook dit is dus een teken dat de Amerikaanse industrie nog niet uit de problemen is.

Grote vraag is of de Amerikaanse centrale bank, de Fed, met een nieuwe renteverlaging zal komen om de economische motor opnieuw aan te zwengelen. Het werkloosheidscijfer duidt op 'nee', maar de inkoopmanagersindex geeft een duidelijk 'ja'. De markt neigde gisteren ook naar een voorzichtig 'ja'.

Dan de bedrijven. Een ongeluk komt zelden alleen, zo bleek voor KPN. Want naast de eigen koersval en de rode cijfers kwam ook uit Amerika slecht nieuws: van partner BellSouth. Dit Amerikaanse telecomconcern gaf een winstwaarschuwing af. Het bedrijf verwacht in het tweede kwartaal 5 tot 6 dollarcent minder winst per aandeel dan voorspeld door de verzwakking van de valuta in Brazilië en Colombia. Het aandeel daalde 1,4% op $40,72.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 2 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.