De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 2 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Zeventien doden bij zelfmoordaanslag in Tel Aviv

door Frank van Vliet

   
 

TEL AVIV - Een bomaanslag op een strandboulevard vol met stappende jongeren in de Israëlische stad Tel Aviv heeft gisteravond zeventien slachtoffers gemaakt. Onder hen was de Palestijnse dader, die zich voor de ingang van een discotheek onder het wachtende publiek had gemengd. Ruim zeventig mensen raakten gewond, van wie er velen nog slecht aan toe zijn.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (341x512, 28kb)
Gewonden die op een brancard wachten op vervoer naar een ziekenhuis, worden door omstanders bemoedigd en getroost. (Foto: REUTERS)
Het veelal zo vrolijke tafereel op vrijdagavond rond het voormalige Dolfinarium aan het zuidstrand van Tel Aviv veranderde gisteravond in één klap in een hel. Overal lagen lichaamsdelen, bloedende jonge mensen renden gillend rond en auto's reden in paniek in volle vaart weg. "Ik stond op het punt de club binnen te gaan toen ik de knal hoorde en er opeens overal bloed was. Ik heb hersenen op de grond zien liggen. Ik heb zoiets nog nooit gezien, het was verschrikkelijk", vertelde de 21-jarige Dudi Nachum. Her en der lagen nog lichaamsresten onder in allerijl aangedragen zwart plastic. Ambulances waren snel ter plaatse, maar de chaos en paniek bleven groot.

Jihad

De aanslag is inmiddels opgeëist door de extreme Palestijnse groepering Islamitische Jihad. Voor woedende woordvoerders van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken was echter duidelijk dat er maar één man verantwoordelijk was voor het geweld, de Palestijnse leider Jasser Arafat.

"Ik hoop dat de wereld nu ziet wie hier de agressor is en wie het slachtoffer. Dit zijn onschuldige kinderen. Jihad, Hamas, Fatah, het is allemaal één pot nat. Het wordt hoog tijd dat de wereldgemeenschap dat begrijpt. Het masker is van de Nobelprijswinnaar voor de Vrede (Arafat, red.) afgevallen", aldus een bijna schreeuwende zegsman Oded Eran.

Overal in de stad klonk de roep om wraak. Van het Tel Aviv dat in de rest van Israël geldt als een gematigde, vredelievende stad waar men vooral van het leven wil genieten, was niets meer te merken. "Ik ben bang in mijn eigen land, dat is toch geen leven meer", zucht de 37-jarige Rachel Mordechai, die, zoals zo velen, dacht rustig langs de boulevard te kunnen flaneren.

Het drama komt op het einde van een week waarin Israël dagelijks werd opgeschrikt door bomexplosies en aanslagen op joodse kolonisten op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook.

Zelfbeheersing

De Israëlische premier Ariel Sjaron staat onder enorme druk om het zelfgekozen eenzijdige staakt-het-vuren op te geven. De premier had voor de aanslag beloofd om die zelfbeheersing nog enige dagen vast te houden.

Sjaron zou maandag Europa aandoen en wilde duidelijk maken dat hij in ieder geval tot een redelijke opstelling bereid is. Of de premier in deze omstandigheden nog vertrekt, was gisteravond niet duidelijk.

Het drama is ook een slag in het gezicht van de Verenigde Staten, die net begonnen waren met pogingen beide partijen om de tafel te krijgen. De Amerikaanse onderhandelaars zijn door het jongste geweld in hun hemd gezet.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 2 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.