De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 2 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Aangifte vaders
naam verplicht

Van onze correspondent

   
 

KOPENHAGEN - In Denemarken zijn alleenstaande moeders sinds gisteren verplicht om de identiteit van de vader van hun kind bij de gemeente op te geven. Het wetsvoorstel van de Deense minister van Justitie, Frank Jensen, werd gisteren door een meerderheid van het parlement aangenomen.

Vrouwen die er niet zeker van zijn wie de vader is, moeten bij de gemeente melden met wie ze in de bewuste periode seks hebben bedreven. Vervolgens zal de overheid bij al deze mannen een dna-test afnemen om zo de vader op te sporen.

De moeders die categorisch blijven weigeren, zullen volgens de nieuwe wet voor het gerecht worden gesleept en kunnen een boete van zo'n 600 gulden verwachten. In Denemarken zijn er zo'n 150 vrouwen per jaar die weigeren om de naam van de vader op te geven.

Protesten

De Deense minister van Justitie wil met deze wet de rechten van het kind beschermen en de kans dat kinderen hun vader nooit te zien krijgen, minimaliseren. Maar de wet heeft tot hevige protesten bij emancipatiegroeperingen geleid. Karen Sjörup, hoofd van het documentatiecentrum voor emancipatie: "Het is een fundamenteel recht van de vrouw om ervoor te kiezen de naam van de vader niet op te geven."

Ook de voorzitter van de Deense vereniging 'Vrouwengemeenschap', Karen Halberg, vindt de nieuwe wet een verslechtering van de rechten van de vrouw: "Het gaat maar om een zeer klein percentage vrouwen dat weigert en men kan ervan uitgaan dat de moeder in deze gevallen een goede reden heeft om de naam van de vader geheim te houden", aldus Halberg.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 2 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.