De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 2 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Aanval Labour op
Hague om apathie
te doorbreken

door Willem Kool

   
 

LONDEN - Idioten en gekken mogen niet meedoen aan de Britse verkiezingen volgende week donderdag. Een wet verbiedt dit. Maar dit weerhoudt duizenden anderen er niet van een gooi naar één van de 659 parlementszetels op 7 juni te doen. Kleurrijke figuren zijn er genoeg. Van priesters en oorlogsverslaggevers tot rocksterren en multi-miljonairs.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 22kb)
De conservatieve leider William Hague met het haar van Margaret Tatcher op het affiche van Labour. (Foto: EPA)
Tot voor kort mochten geestelijken van de Church of England, Church of Ireland en rooms-katholieken zich niet als parlementskandidaat voor het House of Commons inschrijven. Door een recente wetswijziging vlak voor de ontbinding van het laatste parlement is deze archaïsche blokkade opgeheven. Het maakte de weg vrij voor de katholieke priester David Cairns om voor Labour kandidaat te zijn in Greenock en Inverclyde.

Actrice Glenda Jackson, ooit bekroond met een Oscar, komt net als de vorige keer uit voor Labour in de lommerijke Noord-Londense wijk Hampstead die vooral door artiesten, kunstenaars en rijke buitenlanders wordt bewoond. De vroegere voorman van de mijnwerkersopstand in de jaren '80, Arthur Scargill, heeft namens Socialistisch Labour de handschoen opgenomen tegen de twee keer afgetreden minister Peter Mandelson, nauwe vriend van Tony Blair en de bedenker van New Labour in 1997.

Ex-oorlogsverslaggever voor de BBC, Martin Bell, die parlementariër was voor Tatton, is wederom onafhankelijk kandidaat, maar nu voor Brentwood. Andere journalisten in zijn voetspoor zijn Boris Johnson, Paul Goodman en Siôn Simon van The Daily Telegraph, Hugh Pym van ITN en Mark Seddon van de Tribune. De Britse tafeltenniskampioen Matthew Syed (Labour) probeert de aartsconservatieve Conservatief John Redwood van een zetel weg te houden in Wokingham. De Schotse Nationalisten hebben Peter Wishart van de voormalige rockgroep Runrig ingezet.

Met het terugtreden van oud-premier Sir Ted Heath is de oudste kandidaat nu de 81-jarige omroeper Sir Ludovic Kennedy, die voor vrijwillige euthanasie is. Hij neemt het als onafhankelijk kandidaat in Devizes Wilts op tegen de voorzitter van de Conservatieven Michael Ancram. Hoewel dominee Ian Paisley het roer ten gunste van zijn zoon Ian jr. zou overdragen in Noord-Ierland, kon hij toch ook deze keer de verleiding niet weerstaan opnieuw de politieke arena te betreden.

Het echtpaar Peter en Virginia Bottomley zijn beiden verkiesbaar voor de voor de Conservatieve veilige zetels in respectievelijk Worthing en Surrey. Zij is de voormalige minister van Volksgezondheid later ook National Heritage onder premier John Major. Zij kreeg ooit de bijnamen 'Gouden Virginia' en 'Zuster Mathilda'. Het gehuwde stel is al meer dan 20 jaar parlementslid. Hij gelooft dat steeds meer kiezers in de gaten krijgen dat Tony Blair een slechte combinatie is van een acteur en een advocaat.

Maar zij zijn niet de enige gehuwden die het House of Commons willen bestormen. Maar ook moeder en zoon komen voor, zoals bij Ann Cryer en John Cryer voor Labour, en een tweeling dingt mee: Angela en Maria Eagle.

Het aantal kandidaten en partijen lijkt haast oneindig. Zij zijn alle zo goed als kansloos. Eén zorg delen ze echter met de drie grote stromingen. Dat is de apathie bij de kiezer. Om deze te doorbreken worden vijf dagen voor de verkiezingen de aanvallen op premier Tony Blair van New Labour en William Hague van de Conservatieven steeds persoonlijker.

John Major noemde Blair 'een soapster' en vergeleek de vuistslag uitdelende vice-premier John Prescott met 'een straatvechter'. De andere Conservatieve oud-premier Lady Margaret Thatcher gelooft dat Groot-Brittannië bij een grote overwinning van Labour verandert in "een gekozen dictatuur".

Labour op zijn beurt heeft door het hele land immens grote affiches laten ophangen waar het kale hoofd van William Hague is bedekt met het haar van Thatcher. De boodschap is duidelijk: wie op Hague stemt, krijgt Thatcher terug. Voor vele apathische kiezers een schrikbeeld dat hen wellicht overtuigd toch de gang naar de stembus te maken. • Een Labour-affiche van de kale leider van de Conservatieven, William Hague, met een pruik van ex-premier Margaret Thatcher en de waarschuwing dat wie op Hague stemt Thatcher terugkrijgt FOTO: EPA • Het echtpaar Peter en Virginia Bottomley, al ruim 20 jaar parlementslid en opnieuw verkiesbaar voor de Conservatieven, is niet het enige gehuwde stel. Ook doen een moeder en zoon en een tweeling mee. FOTO: CLARE KENDALL




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 2 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.