De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 2 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Drukte op de wegen
tijdens Pinksteren
hangt af van weer

door Hens Schonewille

   
 

AMSTERDAM - Mooi of slecht weer zijn dit pinksterweekeinde bepalend voor de drukte op de weg. Veel Nederlanders gingen gistermiddag (vrijdag) al op pad voor een korte vakantie, maar het dagtoerisme staat of valt met het schijnen van de zon.

Omdat de weersvoorspellingen niet al te gunstig zijn, kan dat veel autoverkeer schelen. De mensen die een echte vakantie hebben geboekt, gaan in ieder geval op weg en ook de Duitse toeristen zullen komen, maar de ervaring leert dat miljoenen dagrecreanten eerst onderzoekend naar buiten kijken voor ze in de auto stappen.

Als de somber gestemde weergoeroes gelijk krijgen, leveren regenachtige omstandigheden naar verwachting de komende dagen automatisch minder verkeer op richting de Friese Meren en de Zeeuwse en Hollandse kust. Schijnt de zon wel volop, dan wacht ons land volgens het Trafic Information Centre (TIC) in Utrecht, de ANWB en Toerisme Recreatie Nederland opnieuw dagen met files van vele tientallen kilometers lengte. Een situatie zoals die ook ontstond tijdens het prachtige hemelvaartweekeinde.

Zo'n 850.000 Nederlanders gaan dit weekeinde enkele dagen echt met vakantie. Van hen blijft driekwart in eigen land. Tegelijkertijd steken volgens een ruwe schatting zo'n half miljoen Duitse vakantiegangers de Nederlandse grens over. Woordvoerder Theo Gerritsen van het TIC noteerde gistermiddag de eerste gevolgen. Rond Den Bosch, Eindhoven en bij Rotterdam liepen de wegen rond het middaguur al helemaal vol.

Het was niet alleen gisteren druk, maar ook maandag kan het fors uit de hand lopen als de vakantiegangers weer terugkeren naar huis. Vandaag en morgen is het afhankelijk van het weer minder hectisch. De grootste kans op files loopt de weggebruiker volgens de ANWB op de A1 Amsterdam-Amersfoort, de A2 Amsterdam-Maastricht en dan speciaal rond Den Bosch en Eindhoven, de A7 Heerenveen-Afsluitdijk bij knooppunt Joure, de A16 Rotterdam-Roosendaal, de A28 Utrecht-Zwolle en de A50 Arnhem-Apeldoorn.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 2 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.