advertentie logo


Hocus Pocus

Het bijgeloof over zonsverduisteringen neemt zelfs in onze nuchtere tijden nog grote vormen aan. En het zijn niet de minsten die zich in de gekte laten meeslepen.

De Spaanse modekoning Paco Rabanne bijvoorbeeld is helemaal in de ban van de eclips geraakt en verkondigde dat volgens hem de Mir op Parijs zal storten. Het plutonium aan boord van het ruimtevaartuig zal de stad vernietigen.

Hij ontleent deze wijsheid aan de voorspellingen van Nostradamus. De verzen van de middeleeuwse ziener reppen inderdaad van een zwarte dag voor de Franse hoofdstad, maar dat er ook aftandse Russische satellieten aan te pas komen lijkt toch veel te maken te hebben met de rijke fantasie die voor mode-ontwerpers nu eenmaal noodzakelijk is.

Hij beweert ook dat hij als kleine jongen al een visioen had over Parijs in de vlammen. Rabanne neemt dan ook geen risico en is afgereisd. Zijn personeel dient zich eveneens verre van de lichtstad te houden.

En passant haalde hij zich nog even de woede van een paar zuidelijke departementen op de hals toen hij riep zeker niet af te zullen reizen naar de Frans-Spaanse grens. Volgens de modekoning is het ook daar niet veilig op 11 augustus 1999, vanwege de brokstukken die van de Mir afspringen.

De betreffende departementen Gers en Lot-et-Garonne hebben Rabanne aangeklaagd wegens de desastreuze invloed van zijn uitspraken op het plaatselijke toerisme, en daarmee de lokale economie.

Misschien nemen zij de man wat al te serieus. Hij mag dan rijk geworden zijn van zijn modieuze creaties, even beroemd is Rabanne om uitspraken als "Ik heb 78.000 jaar als mens geïncarneerd" en "Binnenkort beproef ik mijn geluk in een ander sterrenstelsel".

Verder is het niet ondenkbaar dat zijn uitspraken bestemd zijn om de verkoop van zijn boek over de zonsverduistering te stimuleren.

" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">