advertentie logo


Waar wordt het donker?

In Nederland is de eclips goed te volgen, maar niet volledig te zien. Wie de totale zonsverduistering wil aanschouwen moet de grens over. De zogeheten totaliteitszone, waar de verduistering compleet is, is zo'n honderd kilometer breed.

De zone loopt door het Engelse Cornwall, Noord-Frankrijk, het uiterste zuiden van BelgiŽ en Luxemburg, Zuid-Duitsland, Oostenrijk, Hongarije en RoemeniŽ. De zone loopt nog verder buiten Europa door het noorden van Irak en Iran, zuid-Pakistan en midden-India.


De route die de eclips volgt in Europa. Om 12:10 uur is de volledige verduistering te zien nabij Cornwall, om 13:10 aan de Zwarte Zee.
De percentages vertellen hoeveel ervan te zien is op andere lokaties. De lijn van 70% zicht loopt door het Iberisch schiereiland; in de Algarve en in het noorden van Estland is zo'n 65% te zien van het natuurverschijnsel.

Hoe verder iemand zich van de zone bevindt, des te kleiner het deel van de zon dat wordt verduisterd: in Limburg zit je bijvoorbeeld beter dan in Groningen. Toch hoeven de thuisblijvers niet te treuren: in Nederland zal ruim negentig procent van de zon donker worden.

De verduistering is thuis dan ook goed te volgen, mits er een speciaal brilletje gebruikt wordt uiteraard.

Heel wat mensen willen de eclips echter beslist van zo nabij mogelijk volgen en zijn afgereisd naar de zone van de verduistering, om daar het natuurverschijnsel feestelijk te gedenken.

" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">