Jonge actrice imponeert in 'Sense and sensibility'

Ster Kate Winslet rijst snel

door Eric Koch

HET LIEFST was ze de eerste dag al naar huis gegaan. Zo hard was regisseur Ang Lee in zijn kritiek, dat Kate Winslet zich vertwijfeld afvroeg of ze wel de juiste persoon was om Marianne in 'Sense and sensibility' te spelen. Gelukkig was tegenspeelster Emma Thompson er om de jonge actrice te troosten en een hart onder de riem te steken. Die morele steun hielp Kate Winslet op weg naar een glanzende rol, die haar uiteindelijk zelfs een Oscar-nominatie opleverde.

"Emma was echt als een zuster voor me", zegt Kate Winslet over haar gelauwerde collega, die een Oscar kreeg voor haar scenario-bewerking van het boek van Jane Austen. Daarin worden de lotgevallen verteld van twee zusters, die na de dood van hun vader met hun moeder en hun zusje het hoofd boven water proberen te houden.

Zowel financieel als amoureus. Terwijl de nuchtere Elinor (Thompson) in haar hart heeft verpand aan een al verloofde, verlegen jongeman (Hugh Grant), wordt de idealistische Marianne halsoverkop verliefd op een jonge charmeur. Na een stormachtige romance, die bijna haar dood wordt, kiest ze voor de liefde en geborgenheid van een twintig jaar oudere bewonderaar (Alan Rickman).

Ze had tegen de eerste ontmoeting met Emma Thompson opgekeken, vertelt Kate Winslet. "Ik had gehoord dat ze zo'n sterke persoonlijkheid was en dat ze zoveel wist. Alsof ik naar een examen ging, zo voelde ik me. Maar ze bleek de eenvoud en de hartelijkheid zelf. We konden het meteen enorm goed met elkaar vinden. Bijna als echte zusters. Tijdens de opnamen sliepen we op dezelfde kamer. We gaven elkaar een nachtzoen en we stopten elkaar in."

Na die eerste moeilijke dagen bleek ook regisseur Ang Lee, tweevoudig Oscar-kandidaat, menselijker dan Kate aanvankelijk vreesde. "Hij werd in Taiwan als een soort godheid behandeld. Zijn wil was wet. Hij had het daarom bij 'Sense and sensibility' aanvankelijk ook niet gemakkelijk. Hij was gewend dat acteurs blindelings deden wat-ie zei, maar die eigenwijze Britten waren het regelmatig met 'm oneens. Op een gegeven moment dacht hij werkelijk dat ze hem weg wilden hebben."

"Kwestie van cultuurverschillen. Uiteindelijk begreep Ang Lee dat hij wel degelijk zeer werd gewaardeerd, maar dat men hier in het westen nu eenmaal graag van gedachten wisselden. Discussie houdt iedereen scherp. Voor Emma Thompson was ook niet elk woord in haar scenario heilig. Ze stond altijd open voor suggesties. Maar ze kende alle personages van binnen en van buiten en wist de betekenis van elke komma in het script. Je moest dus van goede huize komen om iets te kunnen verbeteren."

"Ik voel me bevoorrecht dat ik met die fantastische Britse acteurs heb mogen werken. Stuk voor stuk intelligente, creatieve mensen en nog buitengewoon aardig bovendien." Twee van hen zorgden nog tijdens de opnamen voor opvallend nieuws. Emma Thompson scheidde van haar echtgenoot, regisseur Kenneth Branagh. Opmerkelijk genoeg speelt Kate in haar volgende film Ophelia tegenover Branagh als Hamlet. "Allebei mag ik ze enorm graag en ik vind het echt spijtig dat ze uit elkaar zijn. Maar ik begreep dat de echte vonk was verdwenen."

In diezelfde periode haalde Hugh Grant tijdens een promotiecampagne voor 'Nine Months' in Los Angeles de voorpagina's nadat hij door de politie was betrapt met een prostituee. "We hebben daar bij 'Sense and sensibilitity' hartelijk om gelachen. Hij is zo'n aardige, grappige vent. Maar reuze triest voor 'm dat hij zo door de mangel is gehaald. Wat hij heeft gedaan kan ik best begrijpen, maar als hij mijn vriend was geweest, had ik 'm het huis uitgegooid."

Een vergelijking met de jonge charmeur Willoughby, die haar personage, Marianne, lelijk laat zakken, ligt voor de hand. Ook in werkelijkheid had Kate uiteindelijk voor de oudere kolonel Brandon gekozen, meldt de 20-jarige actrice. "Een paar jaar geleden was ik ongetwijfeld op een Willoughby-type verliefd geworden. Maar inmiddels val ik meer op oudere mannen. Ik hou van een zekere geborgenheid, van mensen bij wie je rustig jezelf kan zijn. Een wild feest op zijn tijd vind ik prima, maar aan onrust en onvoorspelbaarheid heb ik een hekel. Ik wil weten waar ik aan toe ben."

In dat opzicht heeft ze voor de verkeerde carrière gekozen. Maar met een toneelspeler als vader en een theaterfamilie aan moederszijde zit acteren Kate Winslow in het bloed. "Ik ben niet met acteren begonnen vanwege de glamour. Ik zag van nabij dat het heel hard werken was, met veel onzekerheid en meestal weinig beloning."

Na de theaterschool, die ze op haar zestiende afsloot, is het met Kate niettemin snel gegaan. Direct na haar schooltijd (waarin ze een rol speelde in een jeugdscience fiction-serie op tv) werd ze gevraagd voor een van de twee hoofdrollen in de opvallende Nieuw-Zeelandse productie 'Heavenly Creatures' en snel daarna volgde 'Sense and sensibility'. Daar zijn inmiddels een hoofdrol in de Thomas Hardy-verfilming 'Jude' en 'Hamlet' op gevolgd.

Ze laat zich door die voorspoed het hoofd niet op hol brengen. "Ik heb van huis meegekregen dat je niets vanzelfsprekend moet vinden. Ze zijn reuze trots op me, maar m'n moeder laat dat niet te veel merken omdat haar zus, ook een actrice, werkloos is. En niet omdat zij geen kwaliteit zou hebben. 't Moet in dit vak ook een beetje meezitten. Het is hard werken en hopen op een beetje succes."