&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Terug naar inhoud Cinema Holland


6 april
2000

'Les diseurs de vérité'

Waarheid met een grote W

Sahafi is een Algerijnse journalist, een spreker van de waarheid. Een gevaarlijke professie in een land waar velen hun eigen denkbeelden als zaligmakend beschouwen. Waar mensen bereid zijn hún waarheid met grof geweld aan anderen op te dringen. En waar tegenstanders zonder pardon het zwijgen krijgen opgelegd.

In 'Les diseurs de verité' is Sahafi een van diegenen die monddood wordt gemaakt. Op de meest letterlijke manier. Lopend in steeg kijkt hij plots in de loop van het pistool dat een eind zal maken aan zijn leven. In het ondeelbare ogenblik dat de journalist scheidt van zijn dood, blikt hij terug. Hoe zagen de laatste maanden van zijn leven eruit? En hoe zou het hem zijn vergaan als hij zijn land ontvlucht was en in Nederland asiel had aangevraagd?

Na zijn verrassende speelfilmdebuut 'De Poolse bruid' waarin regisseur Karim Traïdia een fijnzinnig en realistisch aandoend beeld schetste van het Groningse boerenleven richt hij zijn vizier op de politieke situatie in zijn land van herkomst.

Journalist Sahafie
(Sid Ahmed Agoumi) bedreigd in 'Les diseurs de verité.

Zijn nieuwe film brengt op een poëtische manier de paranoia in beeld van iemand die weet dat hij voor zijn leven moet vrezen. Sahafie (Sid Ahmed Agoumi) wil in Algerije zijn onafhankelijkheid als journalist behouden en betaalt daarvoor een steeds hogere prijs. Maar was hij als asielzoeker in Nederland veel beter af geweest? Ontworteld en gereduceerd tot een dossier in behandeling? De gortdroge, emotieloze ambtenaar die zijn aanvraag beoordeelt, doet het ergste vrezen. Evenals het asielzoekerscentrum, een plaats waar alle leven tot stilstand lijkt gekomen en het regime heerst van een strenge kostschool.

Traïdia staat duidelijk te popelen om zijn zegje te doen. Gegrepen door het onderwerp neigt de regisseur er echter naar zichzelf te overschreeuwen. Hij pepert ons zijn waarheid in met de subtiliteit van een politiek pamflet. Dat gaat irriteren. Al is er inhoudelijk dan weinig op zijn stellingname aan te merken, wat meer afstand had 'Les diseurs de verité' beslist geen kwaad gedaan.

Marco Weijers

Regie: Karim Traïdia
Cast: Sid Ahmed Agoumi, Monc Hendrix, Jaap Spijkers