&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Terug naar inhoud Cinema Holland


Week 02
2000



Bruce Willis uitgelicht

Zijn hoofdhaar raakt hij in rap tempo kwijt, maar of dat ook zo gaat met zijn wilde haren valt nog te bezien. Bruce Willis heeft nu eenmaal de reputatie van lastpak. Eén van zijn leraren was daarvan al vroeg overtuigd: Willis was in zijn ogen 'rot tot op het bot'. Of dat vóór of na het schoolfeest was waar Bruce gekleed in een luier verscheen, vermeldt de geschiedenis niet.

De kalende Bruce Willis neemt op het witte doek vaak zijn toevlucht tot een toepetje.

Op diezelfde school in New Jersey deed Bruce Bruno voor zijn vrienden ook zijn eerste acteerervaring op. Het werd een openbaring. Terwijl hij normaal flink stotterde, ontdekte hij daar op het toneel totaal geen last van te hebben. In een mum van tijd was Bruce ook in het dagelijks leven van zijn gehakkel af. Hoewel hij direct na de middelbare school aan het werk ging aanvankelijk als chauffeur, later als beveiligingsbeambte was het zaadje geplant. Enkele jaren later schreef hij zich alsnog in aan de plaatselijke universiteit, met als hoofdvak drama.

Overtuigd van zijn eigen kunnen liet Willis al in het eerste jaar zijn studie voor wat het was en vertrok naar New York. Hij liep er audities af en verdiende onderwijl zijn brood als barkeeper in het hippe Café Central. Tot hij in 1984 uit de anonimiteit trad door in een off-Broadwayproductie van Sam Shephards Fool for Love gerenommeerd acteur Will Patton te vervangen.

Dat optreden leverde Bruce onder meer een rolletje op als schurk in Miami Vice. Ook benaderde Levi's hem met een lucratief voorstel voor een jeansreclame. Niet lang daarna Bruce deed in Californië een gooi naar een rol in Desperately Seeking Susan kwam hem ter ore dat er vlakbij audities werden gehouden voor de tv-serie Moonlighting. Hij stapte er totaal onvoorbereid naar binnen en werd prompt uitverkoren, 3000 tandenknarsende concurrenten het nakijken gevend.

Moonlighting werd een grote hit. Maar terwijl het op het kleine scherm romantisch vonkte tussen Willis en zijn tegenspeelster Cybill Shepherd, kon het tweetal in werkelijkheid elkaars bloed wel drinken. Zo maakte Bruce er een gewoonte van zijn broek te laten zakken en z'n harige achterste aan cast en crew te tonen, domweg om zijn co-ster op de kast te jagen. Wat Shepherd jaren later nog de opmerking ontlokte: "Van dat haar zou hij tegenwoordig wel wat op zijn hoofd kunnen gebruiken."

Willis gebruikte de populariteit van Moonlighting vervolgens als springplank om een carrière op het witte doek van de grond te krijgen. Aanvankelijk met weinig resultaat. Blind date, de rolprent waarin hij debuteerde, flopte genadeloos en zijn volgende films waren al niet minder teleurstellend. Totdat het megasucces Die Hard (1988) alles veranderde. Een ster was geboren.

Psychiater Malcolm Crowe (Bruce Willis) begeleidt een mediamiek jongetje in 'The sixth sense'.

Sindsdien laat de loopbaan van Bruce Willis zich beschrijven als een bizarre aaneenschakeling van hoogte- en dieptepunten, waarbij de missers de successen in aantal verre overtreffen. Maar áls Willis scoort, dan doet hij het goed. The Sixth Sense, in Amerika een recordbrekende kaskraker, is daarvan het meest recente voorbeeld. Hollywood, door de acteur zelf ooit beschreven als 'een mooie vrouw met syfilis', toont zich in zulke gevallen uiterst vergevingsgezind. Badboy Bruno kan zich weer een paar flops veroorloven.

Regie: M. Night Shyamalan
Cast: Bruce Willis, Hayley Joel Osment




[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[Financiën]

[Xtra]