Van dag tot dag: 1 oktober

Op de laatste ochtend van de Olympiade van Sydney wist Nederland toch nog twee medailles te bemachtigen. Dankzij de springruiters Jeroen Dubbeldam en Albert Voorn hield de Nederlandse medaillemeter pas stil bij 25 stuks. 12 gouden, 9 zilveren en vier bronzen plakken braken alle Nederlandse records.

De gouden plak van dressuurcollega Anky van Grunsven inspireerde de springruiters Dubbeldam (r) en Voorn waarschijnlijk. Gezamenlijk stonden de twee Nederlanders op het podium. Dubbeldam reed foutloos en won goud. Voorn had slechts op één hindernis een fout gemaakt, en eindigde dus als tweede. De Braziliaanse favoriet Pessoa moest opgeven omdat zijn paard drie keer weigerde.

De laatste gouden medaille van de Spelen ging naar de Ethiopische atleet Gezahgne Abera. Hij won de marathon in 2 uur, 10 minuten en 11 seconden. Het zilver was voor de Keniaan Eric Wainaina op 20 seconden, het brons voor Abera's landgenoot Tesfaye Tola (2.11.10).

Nederlanders Greg van Hest (foto) en Kamiel Maase eindigden niet hoog. Maase werd 13e, Van Hest kwam niet verder dan de 25e plek. Greg van Hest wist zijn pijn en vermoeidheid aardig onder woorden te brengen: "Je bent gek als je hier voor kiest, het is een soort van SM of zo."

Na de successen van alle sporters was het tijd voor het slotfeest van wat volgens IOC-voorzitter Samaranch "de allerbeste Spelen ooit" waren geweest. Velen waren het met hem eens. De Spelen van Sydney waren goed georganiseerd en irritaties waren er nauwelijks. Ook de commercie hield zich relatief op de vlakte.

Over vier jaar mogen de Grieken eindelijk weer eens de Olympische Spelen organiseren.Volgens hen komen de Spelen 'weer thuis'. Met een symbolisch gebaar werd de Olympische vlag overgedragen aan het organisatiecomité van Athene 2004. Dat mag proberen om Sydney te overtreffen.

Onder begeleiding van een lied van Nikki Webster, het meisje dat ook tijdens de opening zong, werd de Olympische vlam gedoofd door een straaljager. Tot slot werd op de bekende Harbour Bridge een groots vuurwerk afgestoken, en konden alle deelnemers van de 27e Olympische Spelen naar huis.

< overzicht >

© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.
e-mail: redactie@telegraaf.nl



&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">