Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuws

zaterdag 22 september 2001  

 R E I S W E R E L D 

 

Oude Engelse industriesteden ontwikkelen zich tot internationale uitgaanscentra

Lekker stappen in Leeds, Liverpool en Manchester

MANCHESTER - De katoen-, wol- en havenindustrie liggen in de Engelse steden Leeds, Liverpool en Manchester al tientallen jaren op hun gat, maar dat heeft het er eigenlijk alleen maar leuker en vooral schoner op gemaakt. Alle drie de steden hebben de geest gekregen en zijn na jaren van economische malaise bezig aan een ferme inhaalslag op grote broer Londen. Bouwvakkers maken overuren, sommige pleinen zijn nog steeds één grote bouwput, maar de nieuwe stadscentra beginnen dankzij miljardeninjecties van de overheid gestaag vorm te krijgen. Leegstaande pakhuizen worden overal omgetoverd tot hippe wooncomplexen en in de voormalige beursgebouwen is het tegenwoordig goed shoppen.

Meisjes in luchtige jurkjes en jongens in krappe T-shirts negeren de Engelse najaarskou en banen zich door het nachtelijk Leeds een weg naar hun favoriete club. Bars met tot de verbeelding sprekende namen als Queens Court, Velvet en Townhouse lijken in niets meer op de traditionele pub die om elf uur sluit en waar Ale bier wordt geschonken.

Ook in Leeds is het goed shoppen.

Leeds heeft op uitgaansgebied tegenwoordig veel te bieden. Zoals The Warehouse, een voormalig mortuarium op Somers Street, waar ronddwalende geesten verdreven worden met funky house, Vodka-lime en Bacardi Breezer of Heaven and Hell in The Grand Arcade waar de snelle jeugd van het voormalige wolcentrum zich verzamelt en waar op drie verschillende niveaus tot diep in de nacht gedanst wordt op oude disco (zolder), R&B (midden) en techno (kelder).

Maar niet alleen voor nachtvlinders valt er iets te beleven in de stad aan de Aire-rivier. Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in een van de vele musea of kunstgaleries en shop-a-holics komen ruimschoots aan hun trekken in de stad waar Ab fab warenhuisketen Harvey Nichols zich in 1996 met rekken vol Gucci, Prada, Ozbek en D&G vestigde.

Vooral in de buurt van Victoria Quarter is het goed toeven. Trendy winkels van Jigsaw, Kookaï, Topshop en Karen Millen zijn er te vinden naast die Vivienne Westwood, Paul Smith, Flannels en Strand. Extravagante uitgaanskleding is vooral te koop bij SpeedQueen op King Charles Street of in een van de vele hippe winkeltjes in de Corn Exange waar retro gebroederlijk hangt naast ultramodern of Gothic, een regelrechte hit in Engeland.

Op de Leeds City Market naast de Corn Exange is alles te vinden van pruiken tot vis, ondanks de hoge pond is dit dé plaats voor leuke koopjes.

Aanrader

Hongerig van al het shoppen? Gelukkig staat er op de Engelse menu's tegenwoordig heel wat meer dan fish & chips en heeft Harvey Nichols een uitstekend restaurant op de vierde etage en is het ook bij Gueller op York Place goed toeven. Een echte aanrader is de typisch Engelse pub Whitelocks waar al sinds 1715 overheerlijke en ruime porties Yorkshire pudding (2 pond 75) en Beef Steak Pie (5 pond 95) worden geserveerd.

Hoewel The Beatles al dertig jaar uit elkaar zijn houden de fab four Liverpool nog altijd aardig in hun greep, zozeer zelfs dat het vliegveld van de Engelse stad onlangs omgedoopt werd tot 'John Lennon Airport' en nog dagelijks groepjes fans hysterisch staan te schreeuwen bij het oude woonhuis van Paul McCartney, of een traantje wegpinken bij de voormalige residentie van John Lennon.

The Beatles kom je overal in Liverpool tegen.....

De Magical Mystery Bus brengt elk jaar zo'n miljoen nostalgische fans van over de hele wereld naar alle Beatles-Bedevaartsoorden als het Beatles museum, Strafton park- waar de ouders van John Lennon elkaar ontmoetten- Strawberryfields en Penny Lane, met de bank en kapper zoals die in het beroemde liedje bezongen worden. Klinkt 't stoffig? Gelukkig heeft in Liverpool ook de tijd niet stilgestaan en zijn in de voetsporen van The Beatles ook Liverpoolse grootheden als Franky goes to Hollywood, Echo and the Bunnyman, Real Thing, Mel C. van The Spice Girls en Atomic Kitten de wereld overgetrokken op zoek naar faam en succes. En in café The Cavern op Mathew Street waar The Beatles maar liefst 292 (!) keer optraden en waar Brian Epstein - een locale platenzaakeigenaar - hen in 1961 voor het eerst zag spelen, staan nu bands met illustere namen als Pulse, Cassidy en Semoin avond na avond te zweten in de hoop ontdekt te worden door hún Epstein en door te breken met een superhit.

In café Rubber Soul een paar deuren verderop kwamen in het tijdperk na The Beatles beroemde bands als Echo and the Bunnyman samen. Er hangt nog een beetje een broeierig jaren tachtig- sfeertje.

Nu moet gezegd worden dat de bodem van de havenstad vruchtbaar is. Liverpool staat momenteel in het Guiness Book Of World Records als dé pophoofdstad met 53 nummer 1-hitnoteringen. 17 daarvan zijn op het conto van The Beatles te schrijven, maar ook The Wings met Paul McCartney, Franky goes to Hollywood en Atomic Kitten deden een aardige duit in het zakje.

Tegenover The Cavern zijn hun namen en afdrukken van hun handen in cement te vinden op de Liverpoolse versie van de 'Wall of fame'. Een levensgrote bronzen John Lennon (zelf solo ook goed voor drie nummer 1-hits) staat ernaast en ziet het geheel goedkeurend aan.

Het mag duidelijk zijn: Liverpool is vooral een muziekstad en heeft met 26 clubs ook het een en ander te bieden op het gebied van uitgaan. Neem The Cream - Engelands meest beroemde danceclub - de lounge bar Baby Blue, de Blue Bar, of de Rawhide Comedy Club die alle drie deel uitmaken van het stijlvolle Blue-complex aan Albert Dok waar opgeknapte pakhuizen het decor vormen voor een hippe underground scène. Het zijn diezelfde jongens en meisjes die hun kleding kopen bij Wade Smith British Fashion (Mathew Street) en hun peperdure appartementen decoreren met smaakvolle accessoires van Wade Smith Furniture.

Paradijs

Hoewel velen bij het woord 'Manchester' voornamelijk aan voetbal zullen denken is deze voormalige textielstad tegenwoordig ook een waar paradijs voor winkelfreaks. Bij Geese in Bridge Street zijn trendy designers als Dexter Wong, Betsey Johnson, Jipa Japa en Evisu te koop. Onlangs nog was de winkel een middag lang het domein van koopzieke Posh Spice en haar man David Beckham. Het stel schijnt ook dol te zijn op de T-shirts van Elvis, Jesus & Co. te koop bij Oyster in Booth Street. Is designerkleding niet helemaal uw smaak? Ga dan eens kijken in Trafford Centre, winkelstraat Deansgate, het Arndale Shopping Centre (Market Street), bij de funky winkels in Northern Quarter of in Affleck's Palace (Church Street) met vier etages betaalbare, maar oh zo hippe vintagekleding. Ook leuk: Coliseum met de hekserige kleding voor Gothics, compleet met doodskisten voor een spannende vampierliefdesnacht.

Leeds Victoria Shopping Quarter.

Eenmaal opgetut zijn er in Manchester de nodige plekken te vinden voor wat vertier. Braakliggende industrieterreinen werden jaren geleden al ontdekt door creatieve jongeren die er hun ideale speeltuin hadden gevonden en de ene uitgaansgelegenheid na de andere uit de grond stampten. Zo werd Manchester met roemruchte clubs als Hacienda (gesloten in 1998) en Canteena dé uitgaansstad van Engeland. Maar ook nu is er volop leven in de brouwerij met leuke tenten als Cord, Music Box (Oxford Road) - met dansavond 'Electric Chair' - Sankey - met de avond 'soap' - en Planet K. (Oldham Street) met live muziek. Ook opende Mick Hucknall van Simply Red er Barca (Arches 8/9), een café onder een van de spoorbruggen.

Manchester heeft ook een uitgebreide gay-scene die zich ophoudt in het zogenaamde 'Gay Village' rond Canal Street, ook wel gekscherend Anal Street genoemd, het uitgaanscentrum van de stad. Pub Via Fossa is een van de tenten die druk gefrequenteerd wordt door de mannelijke bezoekers en die al drie achtereenvolgende jaren uitgeroepen is tot beste gay-cafe van Engeland.

Cultuur

Voor wie na al het stapvertier nog wat cultuur wil snuiven is het Lowry Centre vlakbij het Manchester United Stadion een echte aanrader. Het gebouw, dat 80 miljoen pond kostte, is onlangs nog uitgeroepen tot 'Building of the year'. Geen wonder want architect Michael Wilford heeft zich meer dan uit mogen leven op dit uitzinnige museum dat behalve werken van kunstenaar L.S. Lowry ook een theater herbergt.

Op de vierde etage van het trendy warenhuis Harvey Nicols in Leeds kun je uitgebreid en lekker eten.

Na al dat gesjok door de stad is het tijd voor de inwendige mens. Noodlebar Wagamama heeft hier, net als in Amsterdam en Londen een vestiging en in Chinatown bevindt zich een van de beroemdste Chinese restaurant van het Westelijk halfrond genaamd Pacific (George Street), waar zowel een Thaise als Chinese etage is en de voetbalhelden van Manchester United regelmatig geheime meetings houden.

Probeer voor een echte afternoon-tea The Hut (Liverpool Road) met heerlijke 'mushy peas' of Crowne Plaza Manchester (Peter Street) voor thee en scones (Engels zandgebak) in een verfijnde omgeving. Want hoewel er aan trendy eettentjes in Manchester absoluut geen gebrek is, heeft iets typisch Engels - op z'n tijd - natuurlijk absoluut z'n charme.

REISWIJZER:

Met rechtstreekse luchtverbindingen zijn Leeds (KLM UK), Liverpool (Easyjet) en M anchester (KLM UK; British Airways) vanuit Nederland snel en makkelijk bereikbaar geworden. Inlichtingen: Brits Toeristenbureau, Amsterdam, tel. 020- 689.00.02 of via: www.visitbritain.com/nl

Index-Reiswereld

 

 
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.