Kampeer & Caravan RAI

door HARRY MULLER

AMSTERDAM
Nederlanders gaan steeds vaker met de caravan naar de wintersport. Dat blijkt uit een onderzoek van de ANWB, dat vorig jaar op campings in het zuiden van Duitsland en in Oostenrijk werd gehouden. Meer dan de helft van de campinggasten in deze landen komt tijdens de winter uit ons land.

De caravan is erg populair bij de wintersporters.

De massale trek met de caravans naar de wintersportplaatsen heeft tot gevolg, dat de plaatsruimte beperkt is. Wie voor half december geen plek op een wintercamping besproken heeft, kan eind december en in de maanden januari en februari beter z'n caravan thuis laten en op zoek gaan naar een appartement, een pension of een hotel.

Minder merken, meer keus

Vanaf 28 november wordt in Amsterdam de jaarlijkse Kampeer & Caravan RAI georganiseerd. Daar besteedt men veel aandacht aan het winterkamperen, waarvoor extra veel voorbereiding nodig is.

Een woordvoerder van de ANWB: "Vooral met de verwarming in de caravans zijn er vaak problemen. Alleen een kacheltje is niet voldoende, maar ook een soort ringleiding is noodzakelijk opdat de warmte overal kan komen. Verder moet men er rekening mee houden, dat je in de zomer meestal buiten de caravan zit. Tijdens de wintersport zul je genoegen moeten nemen met een heel wat kleinere ruimte."

In de wintersportplaatsen gaan elk jaar meer campings open voor toeristen met een caravan. Toch kan men niet zomaar zonder een reservering naar de sneeuw trekken. Vooral de campings dicht bij een ski-piste zijn meestal al maanden tevoren volgeboekt.

Vouwwagens en tenten

De Kampeer & Caravan RAI laat niet alleen de nieuwste modellen caravans, kampeerauto's, tenten en vouwwagens zien, maar ook zijn tal van toeristische organisaties aanwezig om de bezoekers uitgebreide informatie te geven over de vakantiegebieden. Nu al worden plannen gemaakt voor de zomer van volgend jaar. Onder meer zijn het Zweeds en het Italiaans Verkeersbureau op de beurs aanwezig. Campings rond de Italiaanse meren zijn razend populair. Ook zijn er tal van mogelijkheden om bij een Frans kasteel te kamperen. Wie niet meteen veel geld wil investeren, kan als kennismaking eerst een tent of een caravan huren.

Campinggidsen

Voor toeristische informatie over kampeervakanties in Nederland kan men op de Kampeer & Caravan RAI terecht in het paviljoen 'Lekker weg in Eigen Land'. Men verwacht alleen daar al meer dan 55.000 bezoekers. Daar zijn de VVV's, Staatsbosbeheer, recreatieparken en bijvoorbeeld campings vertegenwoordigd. Steeds meer campings in ons land gaan samenwerken en komen met verrassende aanbiedingen. De Streek-VVV Achterhoek presenteert een nieuwe kampeerbrochure met voordeelacties van 21 campings.

In ons land bezitten ongeveer 500.000 mensen een caravan. Tien jaar geleden werden er jaarlijks nog 200.000 verkocht in heel Europa, maar dat aantal is inmiddels gehalveerd.

Bert de Winkel, directeur van Kip Caravans in Hoogeveen: "Bij de productie wordt veel aandacht besteed aan de veiligheid en het comfort. Zo zijn bijvoorbeeld al onze caravans voorzien van een koolmonoxide detector, wordt nu ook in een caravan een derde remlicht aangebracht en worden de banden met stikstof gevuld. Comfortabel is een zonnepaneel, dat zonlicht omzet in elektrische energie. Die wordt dan in een accu opgeslagen.

De Kampeer & Caravan RAI is van 28 november tot en met 3 december dagelijks geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur. De toegangsprijs is ƒ 17,50; houders pas 65 betalen een tientje en kinderen tot 11 jaar die onder begeleiding de beurs bezoeken, hebben gratis toegang. De NS verkoopt een Rail Idee-kaartje, dat korting geeft op de treinreis met entree.

Beurs voor gebruikte caravans

Publicatiedatum = 22 november 1997