&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> Advertentie???
De Telegraaf-iNieuwsLinkSportLinkDFTTelegraafNet

Voor je begint met knutselen, altijd even vragen of het mag! En als het dan mag, leg dan eerst een paar oude kranten op de tafel waar je gaat knutselen! Je kunt de surprises als verrassing geven aan Zwarte Piet, of misschien wel aan Sinterklaas zelf!

De pakjesboot van Sinterklaas.

Wat heb je nodig om het te maken?:

Printer, 1 leeg melkpak, Sinterklaas inpakpapier, lijm en plakband, een schaar, watten, kleurpotloden, viltstiften of waterverf (als je gaat verven heb je wel een kwastje nodig!), karton en een oude krant.

Ziezo! nu kunnen we beginnen. Print de kleurplaten nummer 1 en nummer 2 van de pakjesboot uit. Plak ze allebei met lijm op een apart stuk karton. De kleurplaat moet wel te zien zijn! Als het goed gelijmd is dan knip je de kleurplaat nummer 1 uit het karton en heb je alvast 1 stevige zijkant van de pakjesboot. Doe hetzelfde met nummer 2. Zo! nu heb je 2 zijkanten van de boot. Nu kan je de kleurplaten gaan schilderen of inkleuren met viltstiften of kleurpotloden. De rook die uit de stoomboot komt, kan je mooier maken als je er watjes op plakt, maar dat hoeft natuurlijk niet! Als je klaar bent met inkleuren kan je met het melkpak beginnen. Pak het melkpak helemaal in met sinterklaas-inpakpapier. Nu is het bijna klaar! Plak de kleurplaten van de pakjesboot op de zijkant van het ingepakte melkpak. Mooi is de Pakjesboot geworden hè?

Tip: Als je een kadootje erin wilt verstoppen, kun je (voordat je het melkpak inpakt) een geheim luikje in het melkpak maken. Daar stop je het kadootje in waarna je er nog krantenpropjes in propt.

 

Een toffe toffee.

Wat heb je nodig om het te maken?:

Een (klein) kartonnen doosje (hangt ook af van de grootte van het kadootje) bij de supermarkt vind je allemaal lege dozen, van groot tot klein. Mooi zilver- of goudkleurig inpakpapier, je kan ook kiezen voor een andere kleur, als het maar wel glanzend papier is! Een schaar, lijm of plakband, een bakje pepernoten, het liefst zelf gebakken! Het recept vind je hier >> (klik op de pijltjes) gekleurd en/of wit papier, viltstiften, een tijdschrift (misschien mag je er een van je moeder hebben, vraag het aan haar!) of een krant.

Ja, je hebt nu alles om te kunnen beginnen! Eerst kunnen de pepernoten in het doosje. Als je een kadootje hebt, doe dan ook het kadootje erin. Daarna plak je de doos dicht met plakband of lijm. Dan pak je een groot stuk inpakpapier en vouw je die om de doos. Plak het papier vast. Zorg dat je aan de twee uiteinden een groot stuk inpakpapier overhoud. Bind ze dan vast met bijvoorbeeld een strikje, maar je kan het ook gewoon met plakband doen! Als je wilt , kun je de toffee zo laten, maar je kunt ook een mooi gezichtje op het snoepje plakken. Knip dan een paar ogen uit een tijdschrift of krant, of teken ze zelf en knip ze dan uit. plak ze op de toffee. En, ziet hij er nu niet smakelijk uit?

Tip: Als verassing kun je in het doosje ook een chocoladeletter verstoppen! Je kan ook in plaats van ogen hetzelfde doen maar dan met een mond.

 

Het grote boek van Sinterklaas (dit is voor de ervaren knutselaar bedoeld!)

Wat heb je nodig om het te maken?:

Een oude krant, een pen, lijm en plakband, een schaar, een oud telefoonboek, vraag maar aan je ouders of je die mag hebben, want hij kan daarna niet meer gebruikt worden! Rood, geel en wit papier, witte verf , een kwast en héél véél tijd!!!!

De klus gaat beginnen! Het telefoonboek sla je open. Dan plak je de eerste 100 (!!) pagina´s aan elkaar vast. Dat kan door bladzijde voor bladzijde aan elkaar te lijmen, maar het kan ook als je het met plakband heel goed vast plakt. Heel stevig, want het moet op de eerste pagina van het boek lijken! Dan plak je de laatste 100(!!) pagina´s aan elkaar vast. Doe dat op dezelfde manier als dat je net hebt gedaan met de eerste 100 pagina´s. Zit het héél goed vast? Oké! Nu heb je één hele dikke pagina (samen met de voorkant)......in het de midden de losse pagina´s van het boek....en als laatste de dikke achterkant! Uit het midden van alle overgebleven losse pagina´s ga je een groot vierkant knippen... Zo, dat is een hele klus! Is dat gedaan?, dan kun je alle losse pagina´s waar een vierkant uit geknipt is, aan elkaar gaan plakken. Ook dit kun je net als hierboven beschreven wordt doen. Dat is een hoop werk, maar het word wel heel mooi! Nu kan je het rode papier gaan gebruiken. Plak het als kaft om de voor en achterkant van het boek! Daarna knip je rechte lange stroken van het gele papier. Die plak je als kruis op het rode papier van de kaft! Doe het wel netjes. Je kan ook een heel mooi kruis op het gele papier tekenen. Knip die dan uit en plak het op de kaft van het boek. Dan lijm je de achterkant aan de middenpagina vast. Nu ben je al bijna klaar. Verf dan de binnenkant van het boek wit, doe ook de zijkanten. Nu kan je het kadootje in het gat van het boek neerleggen. Doe er daarna weer wat kranteknipsels in om het gat op te vullen. Schrijf dan een mooi gedichtje op een wit vel papier. Plak het vel met gedicht op in het boek. Is het zo mooi of niet? Je bent nu klaar, maar je kan er misschien zelf ook nog wat in tekenen of schrijven.

Tip: Een heel oud en dik boek is ook mooi om hiervoor te gebruiken. Maar let wel op of het wel mag van je ouders!!!

 

Een mobiel van Zwarte Piet.

Wat heb je nodig om het te maken?:

Een printer, viltstiften, kleurpotloden of verf (in dat geval ook een kwastje), een schaar, een veer (bijvoorbeeld een veer die je in het bos gevonden hebt, of een veer die je zelf tekent en uitknipt) ,dunne touwtjes of draad, plakband, een takje wat niet te dun is, die van de boom afgevallen is. Lijm, en karton of stevig papier.

Print het hoofd, de armen, de benen en de schoenen van zwarte piet uit (plaatje 1 --- plaatje 2). Let er op dat je een linker arm, been of schoen en een rechter arm, been of schoen uitprint! Dan ga je alles mooi inkleuren! Plak het hoofd van Piet op een stuk karton of stevig papier, en doe dan hetzelfde met de benen de armen en de schoenen. En als je daarmee klaar bent, kun je alles langs de lijntjes uitknippen. Nu kun je de veer op de muts van Zwarte Piet gaan plakken! Kies zelf maar een mooi plekje uit. Dan ga je op de achterkant van bijvoorbeeld het hoofd een draadje van ongeveer 20 centimeter plakken. Doe dat ook met alle andere stukjes. Nu kun je alles aan elkaar plakken zoals op de foto! Het maakt niet uit in welke vorm, want pieten doen altijd gek, toch? Hij is klaar, vind je hem ook leuk?

Tip: Geef hem kado als zwarte piet langskomt, of hang hem mooi op voor het raam! Dat vind Sinterklaas vast heel leuk! Je kan er ook meer van maken, maar dan allemaal in verschillende kleuren.

© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl