Vaders
en moeders, opgelet!
Allereerst is het belangrijk dat
er een ouder in de buurt blijft als er gekookt gaat worden.
Het zijn allemaal traditionele lekkernijen
met dezelfde ingrediënten als vorig jaar. Dat lijkt
een beetje saai maar traditie is traditie, en voor wie de
receptjes niet bewaart, schrijven we het toch elk jaar weer
op.
Speculaas
Wat
heb je nodig om het te maken?
400
gram bloem, 2,5 theelepels bakpoeder, 1,5 theelepel speculaaskruiden
200 gram boter, 250 gram bruine basterdsuiker, 75 gram amandelsnippers,
een kwastje en een losgeklopt ei.
Zeef
de bloem en meng dit met het bakpoeder, de speculaaskruiden
en het zout. Basterdsuiker en (koude) boter toevoegen. Kneed
hier soepel deeg van en laat dat vervolgens een nacht staan
in de koelkast. Zo trekken de kruiden goed in het deeg.
Niet langer, want daar wordt het niet lekkerder van. Dan
het deeg goed kneden. Wie een speculaasplank heeft kan die
met bloem bestuiven en er stukjes deeg indrukken. Anders
rol je het deeg totdat het ongeveer 1,5 cm. dik is en kun
je er koekjes van snijden. Poppetjes zijn natuurlijk klassiek,
maar je kan ook zelf andere vormen verzinnen. Dan het deeg
met het losgeklopte ei bestrijken met een kwastje. De koekjes
leg je op een beboterde bakplaat en bestrooi je met amandelsnippers.
Ook de stukjes amandel bestrijken met het losgeklopte ei.
Vervolgens in een matig warme oven (160 graden) in zo'n
25 à 30 minuten bruin en gaar bakken. De laatste
vijf minuten het speculaas even omdraaien.
Pepernoten
Wat
heb je nodig om het te maken?
125
gram bloem, 125 gram zelfrijzend bakmeel, 80 gram bruine
basterdsuiker, 2 eetlepels water, 1 mespuntje zout, 1 eierdooier,
1 theelepel speculaaskruiden, 1/2 theelepel kaneel, 1 mespuntje
gemalen anijszaad, boter of bakpapier.
Kneed
alle ingrediënten door elkaar tot een soepele bal deeg.
Laat deze bal een half uurtje op een koele plaats rusten,
bijvoorbeeld in de koelkast. Smeer de bakplaat in met boter
of gebruik bakpapier. Maak van de bol deeg allemaal kleine
balletjes (Je kunt van de helft van de bol ongeveer 1 bakplaat
vol pepernoten maken) ,ter grootte van een knikker. Leg
de kleine balletjes op gelijke afstand op de bakplaat. Druk
elk balletje een beetje plat met je duim. Plaats de pepernoten
in het midden van de oven. Bak ze gaar en goudbruin en laat
ze daarna afkoelen. Je kunt onder het bakken alvast de volgende
portie maken. Bak de pepernoten ongeveer 15 à 20
minuten met een temperatuur van 160 graden.
Taai
Taai
Wat
heb je nodig om het te maken?
250
gram roggemeel, 125 gram tarwebloem, 125 gram honing, 10
gram speculaaskruiden, ± 2 dl water, 3/4
dl karnemelk, 1/2 eetlepel
gemalen anijszaad, boter en bloem voor het invetten van
de bakplaat en
het bestuiven
van het aanrecht.
Breng
het mengsel van honing, water en anijszaad aan de kook.
Goed door blijven roeren. Zeef het roggemeel en de tarwebloem
en voeg daarna het afgekoelde honingmengsel toe. Kneed alles
tot een stevig deeg en dek het af. Laat het daarna op een
koele plek een paar dagen rusten. Meng dan de karnemelk
en de speculaaskruiden samen door het deeg, en kneed het
nog een keer tot het één geheel wordt. Bestuif
het aanrecht. Rol het deeg uit over het aanrecht tot het
± 1cm dik is. Snij dan zelf vormpjes of maak gebruik
van een koekjesvorm.
ovenstand: 200 graden
baktijd: ± 20
minuten
Schuimpjes
Wat
heb je nodig om het te maken?
3
eiwitten en 375 gram poedersuiker.
De
oven op laagste stand voorverwarmen. Ontvet de mixer en
een grote kom met azijn en keukenpapier. Klop
de eiwitten stijf in de kom. Zeef er daarna 2 eetlepels
poedersuiker bij. Dan nog een minuut mixen. Schep de rest
van de poedersuiker door het mengsel. Schep op een ingevette
bakplaat kleine hoopjes van het schuim. Bak de schuimpjes
in 2 uur in de oven op de laagste stand. Laat de schuimpjes
afkoelen op een taartrooster.
Caramel
snoepjes
Wat
heb je nodig om het te maken?
450
gram suiker, 1 zakje vanille suiker, een bakblik, 3 eetlepels
water, 50 gram boter, 2 eetlepels stroop, 3 deciliter melk
en 1,5 deciliter room.
Suiker,
vanillesuiker en water in een steelpannetje onder zachtjes
roeren aan de kook brengen. Vervolgens boter en stroop toevoegen.
Als de boter gesmolten is ook de room en de melk toevoegen.
Op hoog vuur 15 minuten laten doorkoken. Neem dan de pan
van het vuur af en klop het mengsel op tot het dikker wordt.
Schenk de vloeistof vervolgens in een bakblik met hoge randen
waarin de caramel kan afkoelen en opstijven. Eenmaal koud
geworden kan de caramel met een mes - in het bakblik - in
blokjes worden gesneden.
Borstplaat
Wat
heb je nodig om het te maken?
12
lepels suiker, 4 eetlepels water, boter, melk of room, figuren
voor suikerbeesten of gewoon de bakplaat,
smaakstoffen: vanille-, citroen-, cacao-, of frambozenessence,
en eventueel cacao of oploskoffie.
Meng
de suiker met het water, de melk of de room en dan heel
langzaam aan de kook brengen. Blijf zachtjes roeren en laat
het zo'n 5 minuten koken. Kijk of een druppel van het mengsel
hard wordt in koud water. Is dat het geval, dan is het goed.
Wie cacao of oploskoffie wil gebruiken, kan die gelijk met
de suiker aan de kook brengen. Andere smaakmakers pas toevoegen
als de pan van het vuur af is. Figuren voor suikerbeesten
van tevoren invetten. Als je geen figuren hebt, is een ingevette
bakplaat ook goed. Giet daar het suikermengsel op en laat
het hard worden. Snijd kleine borstplaatjes uit het bijna
uitgeharde mengsel. Haal de borstplaat met een schuivende
beweging van de bakplaat af.
Marsepein
Wat
heb je nodig om het te maken?
250
gram gepelde amandelen, 500 gram poedersuiker, 2 eiwitten,
1 theelepel oranjebloesemwater (te verkrijgen bij de banketbakker)
en eventueel nog kleurstof.
Maal de amandelen fijn en voeg de poedersuiker, het eiwit,
en het oranjebloesemwater toe. Meng dit samen goed door.
Verpak het mengsel in aluminiumfolie en laat het een nacht
in de koelkast staan. De volgende dag kun je er vormpjes
van gaan maken. Denk hierbij aan een varken, of bijvoorbeeld
fruit.
Smakelijk
eten!