&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

E-mail en ramptoerist nieuw in Van Dale

De Nederlandse taal is sinds 1992 meer dan 8700 woorden rijker. Dat blijkt uit de nieuwe (dertiende) editie van de Dikke van Dale, het meest bekende woordenboek van ons land.


De woordgoochelaars Freek de Jong (links) en Harry Mulisch nemen de nieuwe, dertiende uitgave van de Dikke van Dale door. FOTO: EMIEL VAN LINT.

Veel nieuwe woorden hebben te maken met de opkomst van internet. Chatbox, cyberspace, e-mail, maar ook het woord internet zelf kende Van Dale in zijn laatste editie van zeven jaar geleden nog niet.

Maar ook andere woorden zijn het vocabulaire van de Nederlander binnengeslopen. Als selectiecriterium gebruikt de redactie of het woord minimaal drie jaar in de media was te lezen of te horen. Zo worden woorden opgenomen als asielcentrum, beursfraude, enchilada, hotseknotsebegoniavoetbal, jobhoppen, ramptoerisme en ver-van-mijn-bed-show.

De redactie van het woordenboek heeft ook grote schoonmaak gehouden: 5500 woorden werden geschrapt. Stoffige woorden zoals heidenbode (zendeling) en aanbestoelen (aanbesteden van dijkonderhoud) zijn verdwenen. Veel samenstellingen waarvan het geen zin heeft ze apart op te nemen (ananasijs) zijn eveneens gesneuveld.

Voor commentaren zoals ex-hoofdredacteur Kruyskamp in voorgaande edities in zijn teksten verwerkte is geen plaats meer. Kruyskamp schreef bijvoorbeeld bij avondpost 'de tijd dat de post gelukkig nog drie keer per dag bezorgd wordt', bij volleybal 'een spel waarmee zelfs grote mensen zich vermaken' en noemde pop 'muziek voor jeugdige en onrijpe personen'.



1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail:
redactie@telegraaf.nl

december november oktober september augustus juli juni mei april maart februari januari